Dieta seniora kilka przydatnych wskazówek
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” nabiera szczególnego znaczenia w miarę zbliżania się czcigodnego wieku. Stan, zdrowie, a nawet samopoczucie osoby starszej zależy od jakości pożywienia, dlatego też prawidłowe odżywianie osób starszych ma ogromne znaczenie.
Zalecenia żywieniowe dla seniorów
U osób starszych aktywność ruchowa jest ograniczona, co oznacza, że zapotrzebowanie organizmu na mikroelementy nie jest już tak duże. Należy o tym pamiętać podczas projektowania menu. Trzeba też wziąć pod uwagę specyfikę organizmu (choroby, alergie, nietolerancje na różne produkty). Zbilansowana dieta dla osób starszych i niepełnosprawnych oparta jest na zasadach prawidłowego doboru produktów:
• Wartość energetyczna produktów odpowiada faktycznemu zużyciu energii;
• Odżywianie jest zrównoważone, z wystarczającą zawartością pierwiastków śladowych;
• Pokarm jest łatwo trawiony i stymuluje funkcje wydzielnicze;
• Produkty odpowiadają ludzkim preferencjom smakowym;
• Nie obejmuje fast foodów, żywności bogatej w tłuszcze trans i „pustych” kalorii;
Rada: lepiej jest sporządzić menu na podstawie zaleceń lekarza, aby nie wywoływać zaostrzenia istniejących chorób.
Dieta
Główną zasadą organizowania jedzenia dla osoby starszej jest umiar. Każdy posiłek powinien być zbilansowany, z wystarczającą ilością pierwiastków śladowych i odpowiednim stosunkiem BJU (białko-tłuszcz-węglowodany). Rozważmy bardziej szczegółowo zasady kompilowania menu.
Dieta dla osób starszych
Dietetycy na całym świecie zalecają porzucenie zwykłej diety (śniadanie-obiad-kolacja). O wiele bardziej przydatna jest reżim 4-5 posiłków z równą dystrybucją produktów i małych porcji. Pozwala uniknąć przejadania się, zmniejszyć stres ze strony przewodu pokarmowego oraz pobudzić metabolizm. Przechodząc na posiłki ułamkowe, starsza osoba nie będzie odczuwać głodu w ciągu dnia. Ważne: posiłki ułamkowe pomogą uniknąć bólu serca u pacjentów z dławicą piersiową.
Mniej mięsa – więcej warzyw
Tłuszcze zwierzęce bogate w nasycone kwasy tłuszczowe nie pasują do zdrowej diety osoby starszej. Natomiast tłuszcze roślinne z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, witaminą E i fosfolipidami będą przydatne zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn, ponieważ nasycają organizm pożytecznymi mikroelementami bez tworzenia płytek cholesterolu. Zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 50-70 g / dzień. Spośród nich 30-40% to oleje roślinne. Dietetycy zalecają stopniowe zastępowanie tłuszczów zwierzęcych margarynami zawierającymi 60% tłuszczu.
Więcej błonnika – mniej węglowodanów
Zboża, warzywa i owoce to pokarmy, które pomagają oczyścić organizm z toksyn, nadmiaru tłuszczu, zwalczają zaparcia i pomagają regulować poziom glukozy we krwi. Są podstawą odżywiania człowieka od dawna, służą jako źródło białka, „dobrych” („złożonych”) węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B i pożytecznych mikroelementów (np. Gryka zawiera magnez, który jest niezbędny dla osób starszych, a jęczmień perłowy - selen, który zapobiega rozwojowi onkologii). Chodzi tu o:
• Chleb pełnoziarnisty;
• Ziemniaki;
• Płatki;
• 400-500 gramów owoców i warzyw (najlepiej świeżych, typowych dla regionu zamieszkania).
Należy wyrzucić łatwo przyswajalne węglowodany (cukier, wiele produktów mącznych), a także potrawy smażone.
Mięso to żywność obecna w diecie większości ludzi. Jest źródłem białka, a całkowite odrzucenie produktów pochodzenia zwierzęcego w starszym wieku może prowadzić do obniżenia odporności, anemii, osłabienia, rozwoju demencji starczej i innych niebezpiecznych konsekwencji. Najlepszą opcją jest zastąpienie tłustego mięsa chudym mięsem: drobiem i rybami. Te produkty zawierają mniej tłuszczów nasyconych i są tam niezbędne pierwiastki śladowe (witamina A, B12).