7 wegańskich superfoods, które musisz włączyć do swojej diety
Superfoods są dziś wszędzie. Ale wybór nie wydaje się tak obfity dla tych, którzy wybrali wegańską ścieżkę. Gwiazdy takie jak Beyonce i Alicia Silverstone mogą być liderami wegańskiej szarży, ale jak dostarczyć sobie składników odżywczych na diecie bez mięsa, jajek i nabiału? Wymieniamy siedem wegańskich superfoods, które zasługują na status A-lister. Spożywane regularnie, mogą zmniejszyć ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i ogólnej śmiertelności oraz zapewnić ci zdrowszy wygląd.
Żywność wegańska nie zawiera żadnych tłuszczów nasyconych, co czyni ją niezwykle zdrową. Osoby stosujące dietę wegańską nie tylko nie tracą wystarczającej ilości białka, ale wręcz uważają na jego spożycie. Wspomagają one również utratę wagi, dlatego też stają się niezwykle popularne. Wypróbuj te wegańskie superfoods już dziś:
Amarantus
Może to zabrzmi indyjsko, ale to bezglutenowe zboże pochodzi z Ameryki Środkowej i jest podstawą diety Azteków od prawie 8000 lat. Z wyższą zawartością wapnia, żelaza, fosforu i karotenoidów niż większość warzyw, ziarno to zawiera mnóstwo białka: 28,1 g na filiżankę, w porównaniu do 26,3 g w owsie i 13,1 g w ryżu. Amarantus jest jednym z niewielu ziaren, które zawierają lizynę, ważny aminokwas, oraz witaminę C. Badania wykazują, że to superżywność może pomóc obniżyć zachorowalność na raka, nadciśnienie i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.
Quinoa
Po raz pierwszy uprawiana w Andach prawie 5 000 lat temu, quinoa jest niezwykła, ponieważ jest jednym z niewielu roślinnych źródeł "pełnowartościowego białka". Nazywana przez Boliwijczyków "matką zbóż", ta bezglutenowa, wegańska "pseudozbożowa" roślina ma również wysoką zawartość żelaza, wapnia i błonnika, a także jest dobrym źródłem magnezu, miedzi i manganu. Spożywanie pełnego ziarna, takiego jak quinoa, może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, wysokiego ciśnienia krwi i otyłości. Jest łatwa do przyrządzenia i stanowi doskonały dodatek do sałatek i śniadań, takich jak poha.
Gorczyca
Od dawna spożywana w północnych Indiach każdej zimy, sarson ka saag - aka gorczyca - jest niezwykle korzystna. Niskokaloryczna i bogata w błonnik, gorczyca ma niezwykle wysoką zawartość witaminy K. Dr Joel Fuhrman w swojej książce "Jedz, aby żyć" ujawnia, że na greckiej Ikarii 1 na 3 osoby dożywa 90 lat, co czyni tę grecką wyspę "błękitną strefą", czyli obszarem, gdzie ludzie cieszą się wyjątkową długowiecznością. Jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych na tej wyspie jest gorczyca. Te liściaste zieleniny oferują liczne korzyści przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a także wspomagają układ krążenia.
Słodkie ziemniaki
Wszyscy kochają ziemniaki, ale niewielu docenia ich kuzynów, czyli słodkie ziemniaki. Na początek, jest pełen witaminy B6, która zmniejsza poziom homocysteiny, która może powodować choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, biodra i inne złamania kości, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę i inne poważne choroby przewlekłe. Bulwy te zawierają również witaminy C i D, potas, magnez i beta karoten. Jedna średniej wielkości bulwa zawiera ponad 400% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Są również dobrym wegańskim źródłem żelaza. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu mogą być pomocne dla osób chorych na cukrzycę. Mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i nowotworów. Zawartość błonnika zapewnia zdrowy układ trawienny.
Granat
Ten rubinowoczerwony owoc jest źródłem wielu składników odżywczych. Obecność punikalaginy, najbardziej obfitego przeciwutleniacza w granacie, czyni go prawdziwym skarbem, zapewniając, że sok z granatu oferuje większą pojemność przeciwutleniającą niż czerwone wino, sok żurawinowy, zielona herbata, sok winogronowy czy sok z acai. Moc przeciwutleniaczy zapewnia ochronę przed chorobami serca, nowotworami i zaburzeniami funkcji poznawczych. Pomaga również zachować kolagen w skórze i promuje zdrową skórę.
Jagody Goji
Czy to Madonna czy Miranda Kerr, jest mnóstwo celebrytów, którzy przysięgają na korzyści odżywcze tego chińskiego owocu. Niezwykle bogate w przeciwutleniacze i witaminę A, jagody te wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają aktywność mózgu, chronią przed chorobami serca i rakiem oraz poprawiają długość życia. Niektóre badania sugerują, że mogą one pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera. W postaci suszonej są dostępne w sklepach z artykułami zdrowotnymi i specjalnych punktach sprzedaży.
Ścinki kakao
Wszyscy wiemy, że kwadracik gorzkiej czekolady to najzdrowszy deser, jaki można zjeść, ale jest coś związanego z czekoladą, co jest jeszcze zdrowsze. Kakao, owoc i ziarno, z którego produkowana jest czekolada! Ten południowoamerykański produkt spożywczy jest bogaty w przeciwutleniacze, błonnik, żelazo i magnez. Włókna kakao - wielkości około jednej trzeciej rodzynki - same w sobie nie są może przekąską, ale dodaj je do koktajli, smoothie lub płatków śniadaniowych, aby uzyskać odżywczy zastrzyk energii.
Urozmaicaj swoją dietę, dodając do niej inne wegańskie superfoods, takie jak kurkuma, nasiona lnu i chia, kiwi, grzyby i spirulina.
Potrzebujesz zaleceń dotyczących zrównoważonej diety wegańskiej? Dietetyk HealthifyMe może Ci pomóc.
Stań się fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj