Łatwy stir fry wołowy z sosem orzechowym
łatwy Beef Stir Fry With Peanut Sauce stanowi szybki posiłek na jeden wieczór i jest napakowany warzywami i bogatą w białko woł
owiną.Podziękowania dla Ohio Beef Council za sponsorowanie tego postu!
Jeden z moich chłopców je swoje warzywa najpierw, drugi je swoje warzywa na końcu (jeśli w ogóle je je). Z wyjątkiem stir fries. Stir fries mają magiczną moc, szczególnie gdy są w sosie orzechowym. Przynajmniej tak jest w moim domu.
Więc to jest dla mojego wege-ostatniego chłopca. Niedawno dowiedzieliśmy się, że jego poziom żelaza jest nieco niski, więc skupiłam się na pokarmach bogatych w żelazo dla niego. Trzy uncjowa porcja wołowiny ma tyle samo żelaza, co osiem uncji kurczaka! Tak więc w małej porcji znajduje się dużo żelaza. Dodawanie wołowiny do posiłków pomaga również organizmowi wchłonąć żelazo z pokarmów roślinnych, które spożywasz razem z nią. Ponadto, wołowina jest bogata w białko i stanowi doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak cynk i witaminy z grupy B.
Do przygotowania tego dania użyłam steku ze spódnicy, ale możesz też użyć steku z boczku. Oba pokrojone w cienkie paski szybko się przyrządzają i świetnie sprawdzają się w stir fry. Kiedy kupuję wołowinę, zazwyczaj wybieram mięso organiczne lub karmione trawą, kiedy tylko mogę je znaleźć - albo kupuję od lokalnego rolnika z Central Ohio. Ohio Beef Council reprezentuje 17.000 rodzin hodowców wołowiny w Ohio, w tym zarówno konwencjonalnych, jak i ekologicznych.
You might also like: Przyjazne dla zamrażarki Burritos wołowe |
Co do warzyw w tym Beef Stir Fry, użyj tych, które Twoja rodzina lubi najbardziej!
Continue to ContentWołowina Stir Fry z sosem orzechowym
Plon: 6 porcji Prep Time: 15 minut Czas gotowania: 20 minut Total Time: 35 minutŁatwy stir fry z wołowiny z sosem orzechowym to szybki posiłek na cały dzień, pełen warzyw i bogatej w białko wołowiny.
DrukujSkładniki
- 1/4 szklanki niskosodowego sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 2 łyżki stołowe naturalnego masła orzechowego
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 funt spódnicy lub stek z boczku, pokrojony w cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku, mielone lub wyciśnięte
- 4 filiżanki posiekanych warzyw, takich jak brokuły, marchew, groszek i papryka
- posiekana zielona cebulka, opcjonalnie do dekoracji
- posiekane orzeszki ziemne, opcjonalnie do dekoracji
Instrukcje
- Umieścić sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe i brązowy cukier w małej misce i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na bok.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju sezamowego. Dodać pokrojoną w plastry wołowinę i smażyć do zrumienienia, często mieszając. Zdjąć z patelni i odsączyć płyn z patelni.
- Wrócić patelnię na kuchenkę i podgrzać pozostałą łyżeczkę oleju sezamowego. Dodać czosnek i smażyć, ciągle mieszając, około 15 sekund. Dodaj warzywa, często mieszając i podrzucając, aż staną się chrupiące i miękkie, ale nadal będą miały jasny kolor (około 4 minuty).
- Dodać wołowinę z powrotem na patelnię z warzywami i wymieszać. Dodać sos na patelnię i mieszać, aż wszystko się połączy.
- Podawać na wierzchu ryżu i udekorować posiekaną zieloną cebulką i posiekanymi orzeszkami ziemnymi, jeśli jest taka potrzeba.
Informacje żywieniowe:
Plon:6 Wielkość porcji:1 porcjaIlość na porcję: Kalorie:305TotalFat: 12gTłuszcz nasycony:3gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:7gCholesterol:60mgSód:496mgWęglowodany:22gFiber:7gSugar:7gProtein:27g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Amerykańska Dowiedz się więcej o Ohio Beef Council i zdobądź więcej przepisów z wykorzystaniem wołowiny tutaj. Możesz śledzić ich poczynania na Facebooku, Instagramie i Twitterze. Łatwy stir fry wołowina z sosem orzechowym
Kliknij, aby Tweetnąć