Naturalnie kolorowy lukier
Czy dekorowanie cukrowych ciasteczek to dla Ciebie świąteczna tradycja? Jeśli chciałabyś użyć naturalnych barwników do zabarwienia lukru zamiast sztucznych, mam dla Ciebie dwa przepisy, które pomogą Ci uzyskać czerwony i zielony kolor.
Tak, naturalnie kolorowy lukier zajmuje więcej czasu niż wyciskanie barwników z kupionej w sklepie tubki. Ale pomyśl, ile radości będą miały twoje dzieci, obserwując, jak szpinak i buraki zamieniają się w świąteczny lukier! (Przeczytaj dlaczego starałam się wyeliminować większość sztucznych barwników z naszego domu: Czy sztuczne barwniki spożywcze są bezpieczne dla dzieci?)
You might also like: Bardzo Jagodowy Naturalnie Różowy Lukier |
Podstawowy pomysł: Pozwól roślinom użyczyć ich naturalnie jasnych odcieni. Z tych dwóch przepisów otrzymasz kolorowe płyny, które zastąpisz wodą lub mlekiem, o których mowa w przepisie na lukier. Jeśli nie masz jeszcze swojego przepisu na lukrowanie, zamieściłam go na dole tego wpisu.
JAK ZROBIĆ CZERWONY LUKIER
Buraki oferują intensywny kolor - jeśli poddusisz je na wolnym ogniu, możesz uzyskać kolor czerwony. Gotuj je krócej, a uzyskasz kolor różowy. Należy pamiętać, że trudno jest uzyskać bardzo głęboką, bogatą czerwień (nawet przy użyciu kupionego w sklepie barwnika), ale ten odcień jest dla mnie w sam raz.
Czerwony barwnik spożywczy
Jak zrobić naturalnie kolorowy lukier używając roślin - bez syntetycznych barwników!
- 2 świeże buraki
- 1 szklanka wody
- Opłucz, przytnij i posiekaj buraki. Umieść kawałki w blenderze lub robocie kuchennym i zmiel na miazgę.
- Połącz miazgę i wodę w rondlu i doprowadź do wrzenia. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Umieścić sitko nad miską. Przelej mieszankę przez sitko, dociskając zmielone buraki do sitka, aby wycisnąć cały nadmiar płynu.
- Użyj płynu jako zamiennik wody lub mleka w przepisie na lukier.
JAK ZROBIĆ ZIELONY LUKIER
Na zielono, zrób puree ze szpinaku w blenderze. Jeśli Twój blender nie jest wystarczająco mocny, aby całkowicie rozpuścić szpinak, przecedź płyn, aby usunąć wszelkie pozostałe kawałki szpinaku, a następnie dodaj go do swojego przepisu.
Zielony barwnik spożywczy
Jak zrobić naturalnie kolorowy lukier przy użyciu roślin - bez syntetycznych barwników!
- 3 filiżanki nieopakowanego świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki wody
- W blenderze, połącz szpinak i wodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zastąpić wodę lub mleko w przepisie na lukrowanie równą ilością mieszanki szpinaku.
Oto podstawowy przepis, którego używam do lukru. Używam skrótu zamiast masła, ponieważ chcę uzyskać czysty, biały kolor jako bazę. (Używam Spectrum Organic Shortening, który nie jest uwodorniony). Skrót nadaje również lukrowi twardość, która jest potrzebna do dekorowania go przez woreczek do ciasta.
Podstawowy lukier do dekoracji
Jeśli chcesz mieć zarówno czerwony jak i zielony lukier, zrób dwie osobne partie, abyś mógł zabarwić każdy z nich na inny kolor.
- 2 filiżanki cukru pudru
- 1/4 filiżanki skondensowanego tłuszczu (używam Spectrum)
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2-3 łyżki stołowe płynu (mleko, woda, lub szpinak lub puree buraczane)
-
Połącz cukier puder i skrobię i ubij mikserem ręcznym.
-
Dodaj ekstrakt z wanilii i migdałów. Ubijając, dodawaj płyn, po 1 łyżce stołowej na raz, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.