Jak zrobić popcorn na kuchence
popcornowi z kuchenki! Oto prosta i niezawodna metoda przyrządzania popcornu na kuchence, dzięki której w ciągu kilku minut uzyskasz zdrową przekąskę.
Wychowałam się na popcornie. Mój tata robił go dla nas na kuchence w garnku starego szybkowaru, który należał do mojej babci. Wlewał olej i ziarna, a następnie ustawiał miski na blacie dla nas wszystkich. Siedziałam z nim na podłodze w kuchni przed kuchenką, czekając na wyraźne "pyk" i "ping".
Z biegiem lat eksperymentowałem z popcornem na powietrzu i samodzielnie przygotowywałem popcorn w mikrofalówce w brązowych papierowych torebkach. Ale zawsze wolałem smak pieca, wykonane w garnku szybkowaru mojej babci, który mój tata przekazał mi kilka lat temu. Choć on był profesjonalistą w doborze proporcji oleju do ziaren, ja muszę mierzyć, aby uzyskać właściwą proporcję.
Czy popcorn jest dla Ciebie dobry?
Tak, popcorn to zdrowa przekąska! Popcorn jest pełnoziarnistym produktem spożywczym i jest bogaty w błonnik. W jednym z badań dzieci i dorośli, którzy regularnie jedli popcorn, spożywali o 250 procent więcej pełnych ziaren i o jedną czwartą więcej błonnika niż ci, którzy nie jedli go na przekąskę.
Jakiego oleju powinieneś użyć do przygotowania popcornu na kuchence?
Ja używam oleju rzepakowego lub roślinnego. Możesz również użyć oleju kokosowego, aby uzyskać klasyczny popcorn w stylu kinowym. Mimo że jest to olej zdrowy dla serca, unikałbym używania oliwy z oliwek, ponieważ ma ona niższy punkt dymienia, a robienie popcornu na kuchence wymaga dość wysokiej temperatury.
Co mogę dodać na wierzch popcornu?
My lubimy sól i dużo drożdży odżywczych
lub, jako okazjonalny przysmak, mieszankę soli i cukru do popcornu. Mój mąż dorastał posypując swój popcorn parmezanem. Co Ty lubisz na swoim? Przejdź do treściNiezawodny popcorn na kuchence
Plon: 4 porcje Czas przygotowania: 2 minuty Czas gotowania: 10 minut Total Time: 12 minutNic nie może się równać z popcornem upieczonym na kuchence! Dzięki tej prostej metodzie z łatwością przygotujesz zdrową przekąskę.
DrukujSkładniki
- 2 łyżki stołowe oleju, np. kokosowego lub rzepakowego
- 1/3 szklanki ziaren popcornu
- Twoje ulubione dodatki
Instrukcje
- Umieść olej i 3 ziarna w dużym, ciężkim garnku. Przykryj szczelnie i postaw na dużym ogniu.
- Kiedy usłyszysz jak jedno z ziaren pęka, ostrożnie podnieś pokrywkę i wsyp resztę ziaren. Przykryć.
- Od czasu do czasu potrząsaj garnkiem podczas wyskakiwania pestek (trzymając zamkniętą pokrywkę). Kiedy wyskakiwanie zwolni, zdejmij z ognia i ostrożnie przelej do miski (ja używam pokrywki jako osłony podczas przelewania, na wypadek gdyby więcej ziaren wyskoczyło po drodze).
- Top z co chcesz, takich jak sól, odżywcze drożdże, masło, tarty parmezan, lub szczyptę cukru i soli (dla kettle-corn-style!)
Informacje żywieniowe:
Plon:4 porcje Wielkość porcji:1 porcjaIlość na porcję: Kalorie:162TotalFat: 13gTłuszcz nasycony:6gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:7gCholesterol:0mgSód:66mgWęglowodany:11gFiber:2gSugar:8gProtein:1g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Amerykańska Jestem uczestnikiem programu partnerskiego Amazon Services LLC Associates Program, programu reklamowego dla podmiotów stowarzyszonych, którego celem jest zapewnienie mi środków do zarabiania opłat poprzez linkowanie do Amazon.com i powiązanych stron.