Masło orzechowe z mieszanki ciemnej czekolady
Mam bzika na punkcie czekoladowego masła orzechowego, a nie mogę przebywać sama w domu z kupnymi masłami, które są zazwyczaj bardzo słodkie. Robię więc własne, w mniejszych, tańszych porcjach, które nadal są czekoladowe, ale nie tak słodkie. Wszystko, czego potrzebujesz do tego przepisu to 2 filiżanki mieszanych orzechów i 2-3 uncje ciemnej czekolady. Użyłam solonych mieszanych orzechów i ciemnej czekolady z Aldi (natch), ale nie krępuj się użyć swoich ulubionych. Możesz również użyć półsłodkich wiórków czekoladowych, jeśli takie właśnie masz. (Aby uzyskać prostą wersję orzechową, przeczytaj "Make Your Own Peanut Butter").
Bezpośrednio po wyjęciu z robota kuchennego, będzie gładki i ociekający, idealny do maczania. Po dniu w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, zgęstnieje do przyjemnej konsystencji do smarowania, jak pokazano na górnym zdjęciu. Zjedz łyżkę ze szklanką mleka lub posmaruj czymkolwiek, na co masz ochotę (polecam chrupiące plasterki jabłka, kawałek pełnoziarnistego tosta lub ciepły popover z piekarnika).
Przejdź do treściMasło orzechowe w ciemnej czekoladzie
Wydajność: 1 filiżanka Prep Time: 10 minut Total Time: 10 minutPrzygotuj własne czekoladowe masło orzechowe w małej partii, które nie jest tak przesłodzone jak to kupione w sklepie.
DrukujSkładniki
- 2 filiżanki mieszanych orzechów
- 2-3 uncje ciemnej czekolady
Instrukcje
- Grubo posiekaj ciemną czekoladę.
- Umieść zmieszane orzechy w misce robota kuchennego, załóż pokrywkę i przetwarzaj przez około minutę.
- Dodać czekoladę i przetwarzać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku w spiżarni (jeśli zjemy w ciągu tygodnia) lub w lodówce.
Informacje żywieniowe:
Plon:16 Wielkość porcji:1 łyżka stołowaIlość na porcję: Kalorie:160TotalFat: 12gTłuszcz nasycony:3gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:8gCholesterol:1mgSód:62mgWęglowodany:11gBłonnik:2gCukier:6gBiałko:3g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Amerykańska