• 9 grudnia 2023

Bezorzechowe czekoladowe chipsy z płatków owsianych energetyczne kąski

Odkąd w naszym domu nastąpiło przejście do Junior Kindergarten, szukałam listy "go-to" domowych przekąsek bez orzechów, które mogłabym wysyłać do szkoły w lunch boxach. Na szczęście, żaden z członków mojej rodziny (a nawet dalszej rodziny) nie ma poważnych alergii pokarmowych, ale mam teraz dość dobre wyobrażenie o tym, jak trudne, frustrujące, czasochłonne i wyczerpujące energię musi być posiadanie alergii na orzechy (lub jakiejkolwiek alergii pokarmowej w tej sprawie!) Mercy! Czuję wasz ból, ludzie!

Moje poszukiwania w tym tygodniu skończyły się na tym, że ubijałam po prostu pyszny, bardzo szybki i łatwy przepis, który sprawdził każde pole na mojej liście 10 najlepszych kryteriów do spełnienia podczas szukania przepisów na przekąski do szkolnych obiadów! WSPANIAŁE!

 

Oto moje top 10 kryteriów dla robienia domowych przepisów na przekąski!

  1. Pyszny: DONE! Te smakują podobnie do ciasta na ciasteczka. Check! Bogate w składniki odżywcze: Czytaj dalej, aby zobaczyć, dlaczego ta mama RD jest szczęśliwa. Check!Bez orzechów: Bezpieczne w szkole. Check!Bez pieczenia: Oszczędność na naszym miesięcznym rachunku Union Gas! Sprawdzone! Szybkie i łatwe do zrobienia: Mniej czasu w kuchni i więcej czasu z rodziną. Sprawdź! Używa "normalnych" składników: Masz je teraz w swojej szafce. Check!Miniaturowy rozmiar: Kontrola porcji dla nas wszystkich. Check!Minimalna ilość naczyń do czyszczenia: Uwielbiam używać mojego robota kuchennego z tego powodu. Check!Przechowuje się dobrze: Zrób je raz i używaj przez cały tydzień. Check!Pakowalne: Łatwy do pakowania dla planowanych przekąsek z dziećmi w podróży. Check!

I wyglądają na tyle pysznie, że mój syn błaga o zjedzenie jednego, gdy robię zdjęcia. Nie zapominaj, że jemy oczami, zanim zjemy żołądkiem, więc wizualnie atrakcyjne jedzenie jest dodatkowym bonusem, który pobudzi Twoje kubki smakowe, jak również Twoich dzieci.

Nadal potrzebujesz więcej powodów, aby wypróbować ten przepis? A może spróbujesz bogatego w składniki odżywcze i prozdrowotnego masła z nasion słonecznika!

Oto przepis na to masło bez orzechów.

 

Masło z nasion słonecznika

Zazwyczaj nie mówimy zbyt wiele o orzechowych alternatywach masła, takich jak masło z nasion słonecznika, ale są one tak samo pełne wartości odżywczych jak ich orzechowe odpowiedniki.

Na 1 łyżkę naturalnego masła słonecznikowego i naturalnego masła orzechowego, oto statystyki (1)

MASŁO SŁONECZNIKOWE MASŁO ORZECHOWE

  • Kalorie (kcal) 85 Kalorie (kcal) 100Tłuszcz (g) 7 Tłuszcz (g) 8 Węglowodany (g) 4 g Węglowodany (g) 3Białko (g) 3 Białko (g) 4

Tak więc, nie ma zasadniczo żadnej różnicy między makroskładnikami (tłuszcz/węglowodany/białko) tych dwóch produktów. Jednak, gdy kopiemy w dół trochę głębiej, widzimy, że masło z nasion słonecznika ma więcej korzyści dla naszych pieniędzy w kategoriach sub klasyfikacji makroskładników, jak również jego zawartość witamin i minerałów.

Analiza składników odżywczych tych dwóch maseł pokazuje nam, że masło słonecznikowe ma mniej tłuszczów nasyconych (chcemy zminimalizować spożycie tego tłuszczu), a więcej tłuszczów jednonienasyconych (tłuszcz zdrowy dla serca), jak również więcej magnezu, fosforu, cynku, miedzi, żelaza, manganu, witaminy E i selenu niż masło orzechowe (2).

I z pewnością nie możemy zapomnieć, że zarówno orzechy, jak i nasiona są bogatym źródłem fitosteroli, czyli steroli roślinnych, które mają supermoc blokowania wchłaniania cholesterolu z żywności, którą spożywamy i obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka i zwiększają naszą odporność. I właśnie wtedy, gdy myśleliśmy, że nie może być już lepiej dla potężnych nasion słonecznika, wiemy również, że mają one trzecią najwyższą koncentrację fitosteroli, drugą po kiełkach pszenicy i nasionach sezamu. (3)

Wiesz co to oznacza, zrób miejsce w lodówce na masło z nasion słonecznika, (zaraz obok masła orzechowego i migdałowego oczywiście)!

Bezorzechowe Czekoladowe Chipsy Owsiane Kąski Energii

Zaadaptowane z theprettybee.com

Zaprezentuj je na ładnym talerzu i nagle z przekąski przyjaznej dla lunchboxa stają się delikatną przekąską do herbaty, nadającą się do podania królowej!

Składniki:

  • 1 filiżanka małych płatków owsianych3/4 filiżanki zwykłych Cheerios1/3 filiżanki syropu klonowego (prawdziwego, a nie tego fałszywego syropu stołowego!)1/2 filiżanki masła z nasion słonecznika (użyłam "Nuts to you Nut Butter" marki)1/2 filiżanki wiórków czekoladowych.

Metoda:

  1. Umieść płatki owsiane i Cheerios w robocie kuchennym i pulsuj, aż będą grubo zmielone. Dodaj syrop klonowy i masło słonecznikowe, a następnie wyrabiaj pulsacyjnie, aż powstanie gęste ciasto. Zatrzymać robot kuchenny. Wymieszać z wiórkami czekoladowymi. Za pomocą rąk rozwałkuj ciasto na 14 małych kulek. Umieść w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce do 7 dni, aby zachować optymalną świeżość.

I, będąc oczywiście maniakalnym dietetykiem, kiedy podłączyłem składniki do łatwego w użyciu analizatora przepisów od Dietetyków Kanady o nazwie "eaTracker", oto co dostałem!

Analiza żywieniowa na jeden kęs energii:

  • Kalorie (kcal) 123Tłuszcz (g) 6,7 (zdrowe tłuszcze z masła słonecznikowego)Węglowodany (g) 16,5 (co obejmuje 1,2 grama błonnika i 7,7 grama cukru = 2 łyżki głównie dodanego cukru)Białko (g) 3,4

Share :

Może Cię zainteresować