Wegańska dieta pudełkowa – nowy trend?
Diety pudełkowe stają się coraz popularniejsze, zwłaszcza wśród osób, które chcą otrzymywać zdrowe i zbilansowane posiłki, a jednocześnie nie mają czasu na gotowanie. Zamówienie diety pudełkowej oznacza, że dostaniesz wszystko, czego potrzebujesz, aby ugotować pyszne, zdrowe przepisy. Wysokiej jakości składniki wegańskie, takie jak ekstra twarde tofu Silken oraz fasola i nasiona Mr Organic. Precyzyjne składniki zapewniające zero marnotrawstwa żywności. Proste instrukcje gotowania krok po kroku. Rosnącą popularnością cieszą się diety wegańskie.
Niektórzy ludzie jedzą wegańskie jedzenie z powodów moralnych, takich jak odmowa jedzenia zwierząt lub wsparcie działań na rzecz ochrony środowiska. Dla innych jest to część modnego stylu życia lub, w niektórych przypadkach, mają nadzieję, że w rezultacie stracą na wadze. A co ze zdrowiem i dietą wegańską? Niektórzy twierdzą, że ograniczenia żywieniowe związane z żywnością wegańską mogą prowadzić do niedożywienia. Inni twierdzą, że weganie są szczupli, sprawni i żyją dłużej.
Przejście na weganizm: zalety i wady
Wiele badań - na przykład tych przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) - pokazuje, że dieta wegańska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Brak samego tłustego mięsa prawie zawsze ma pozytywny wpływ na zdrowie. Ponieważ dieta wegan opiera się na roślinach, warzywach bogatych w witaminy, świeżych sałatkach i orzechach zawierających wysokiej jakości tłuszcze i białka, dieta wegańska dostarcza wielu różnych witamin i składników odżywczych. Co więcej, żywność wegańska nie prowadzi automatycznie do niedożywienia, ponieważ warzywa są często bogate w składniki odżywcze. Ponadto dieta wegańska zawiera wiele błonnika pokarmowego i mikroelementów, takich jak wtórne substancje roślinne i przeciwutleniacze, a także witaminy i minerały, takie jak magnez, potas i kwas foliowy.
Białka to podstawowy składnik naszego organizmu. Dotyczy to zwłaszcza aminokwasów egzogennych. Głównym źródłem takich niezbędnych aminokwasów jest mięso i nabiał. Białka są również niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W szczególności sportowcy mogą obawiać się, że dieta wegańska jest niekorzystna w tym zakresie. Jednak możesz również budować mięśnie za pomocą białek roślinnych, o ile zawierają one wszystkie niezbędne aminokwasy. Tak jest w przypadku roślin strączkowych, orzechów, produktów pełnoziarnistych, produktów sojowych, a także niektórych warzyw. Te produkty oferują również kluczowe korzyści zdrowotne: źródła białka roślinnego zwykle zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż źródła zwierzęce. Podobnie jest z tłuszczami. Produkty roślinne zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te tak zwane dobre tłuszcze obniżają poziom cholesterolu. Jednak uwodornione tłuszcze roślinne, takie jak te znajdujące się w margarynie, nie są uważane za dobre tłuszcze.
Dieta wegańska może przynosić korzyści zdrowotne. Zwykle zmniejsza ryzyko powszechnych chorób. Ponieważ osoby przestrzegające diety wegańskiej gromadzą mniej tłuszczu, wchłaniają szerszy zakres składników odżywczych i nie jedzą mięsa zawierającego duże ilości cholesterolu, są mniej podatni na choroby układu krążenia i cukrzycę typu. Badanie wegetariańskie w Heidelbergu przeprowadzone przez Niemieckie Centrum Badań nad Rakiem wykazało również, że unikanie czerwonego, przetworzonego mięsa może znacznie zmniejszyć ryzyko raka.
Czy możliwe jest zaspokojenie potrzeb żywieniowych dzięki diecie wegańskiej? Oto kilka argumentów za i przeciw. Chociaż pokarm roślinny jest bogaty w składniki odżywcze, niektóre mikroelementy występują tylko w niewielkich ilościach lub są trudniejsze do przetworzenia w postaci warzyw. Dotyczy to żelaza. Możesz rozwiązać problemy związane z dietą stosując suplementy diety.