Bezorzechowe Batoniki Czekoladowe z Płatków Owsianych (bez Banana)
zdrowymi składnikami, takimi jak płatki owsiane i jabłka, te batoniki bez orzechów stanowią łatwe śniadanie lub przekąskę dla dzieci i dorosłych
Jeśli potrzebujesz batonika, który można łatwo wziąć do ręki na śniadanie lub przekąskę, ale który jest całkowicie wolny od orzechów i orzeszków ziemnych - a jeśli masz w domu osoby (jak mój mąż), które nie lubią bananów w niczym, ten batonik jest dla nich!
Zdobądź więcej: Wszystkie moje najlepsze posty o pakowaniu obiadów |
Te bezorzechowe batoniki są miękkie i wilgotne, słodkie (ale nie za słodkie) i bardzo satysfakcjonujące. Możesz z łatwością zamienić suszone owoce na wiórki czekoladowe.
Jak zrobić przekąski bez orzechów?
Wymieszaj suche składniki (płatki owsiane z cynamonem) w średniej misce. W innej misce połączyć jajka, sos jabłkowy, miód i wanilię i dobrze wymieszać.
Dodać mokre składniki do suchych i mieszać do połączenia.
Wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy lekko zbrązowieją na brzegach i staną się twarde w środku. Delikatnie wyjmij batoniki z formy i umieść na stojaku do chłodzenia. Kiedy ostygną, pokroić na kwadraty.
Jakiego rodzaju płatków owsianych powinienem użyć do tych batoników bez orzechów?
Ja użyłam w nich płatków owsianych (są większe i bardziej chrupiące), ale możesz też użyć płatków błyskawicznych. Pamiętaj, że wszystkie płatki owsiane (czy to staroświeckie, czy błyskawiczne) są w 100% pełnoziarniste i zawierają dużo błonnika.
Nie mogę jeść jajek (lub nie mam ich wcale). Co teraz?
Możesz zrobić te batoniki bez użycia jajek. Jako zamiennik każdego jajka, użyj jajka lnianego. Jak zrobić jajko lniane:
Połącz jedną łyżkę stołową zmielonego siemienia lnianego z trzema łyżkami wody, wymieszaj i pozostaw na co najmniej pięć minut, aby zgęstniało. Podwój tę ilość, aby zastąpić oba jajka w tym przepisie.Czym jest biała mąka pełnoziarnista?
Do tego przepisu na naleśniki użyłam białej
mąki pszennej zamiast mąki uniwersalnej. Jest ona zrobiona z białej pszenicy (zamiast zwykłej czerwonej) i ma jaśniejszy kolor i łagodniejszy smak niż zwykła mąka pełnoziarnista. Ale tak jak w przypadku wszystkich pełnych ziaren, ziarna pszenicy nie zostały pozbawione żadnych części. Tak więc mąka jest naturalnie bogata w błonnik, żelazo, białko i witaminy z grupy B. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, możesz użyć mąki uniwersalnej lub zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej.Jak należy przechowywać te batoniki?
Przechowuj te batoniki w szczelnym pojemniku przez 1-3 dni na blacie. Ponieważ są wilgotne, należy je przenieść do lodówki na dłuższy czas przechowywania.
Czy można zamrozić te batoniki bez orzechów?
Tak! Zawiń je szczelnie w folię, a następnie umieść w plastikowej torbie nadającej się do zamrażania. Aby uzyskać najlepszą jakość, rozmroź i zjedz w ciągu kilku miesięcy.
You might also like: Kulki przekąskowe bez orzechów |
Przejdź do treści
Batoniki owsiane z wiórkami czekoladowymi (bez orzechów!)
Yield: 16 Prep Time: 15 minut Czas gotowania: 25 minut Total Time: 40 minutPełne zdrowych składników, takich jak płatki owsiane i sos jabłkowy, te przekąski bez orzechów stanowią łatwe śniadanie lub przekąskę dla dzieci i dorosłych.
DrukujSkładniki
- 2 filiżanki staromodnego owsa
- 1/2 szklanki białej mąki pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mini wiórków czekoladowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka wanilii
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
- Wyłóż formę do pieczenia o wymiarach 8x8 papierem pergaminowym. Zostaw wystarczająco dużo, aby lekko przeciągnąć krawędzie, aby można było wyjąć batony, gdy będą gotowe. (Możesz też zamiast tego obficie spryskać lub nasmarować patelnię).
- Wymieszaj suche składniki (płatki owsiane z cynamonem) w średniej misce. W innej misce, połącz jajka, sos jabłkowy, miód i wanilię i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia.
- Wlej ciasto do formy i piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy lekko zbrązowieją na brzegach i staną się twarde w środku.
- Delikatnie wyjmij batony z formy i umieść na stojaku do chłodzenia. Kiedy ostygną, pokrój na kwadraty.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- Reynolds Kitchens Niebielony papier pergaminowy w rolce
- Kwadratowy talerz do pieczenia Pyrex
Informacje żywieniowe:
Wydajność:16 Wielkość porcji:1 batonIlość na porcję: Kalorie:94TotalFat: 2gTłuszcz nasycony:1gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:1gCholesterol:23mgSód:107mgWęglowodany:17gFiber:2gSugar:7gProtein:3g © Sally Kuchnia: Amerykańska
Batoniki owsiane z wiórkami czekoladowymi bez orzechów
Click To Tweet