• 6 października 2024

Kilka przepisów na koktajle z dodatkiem arbuza/melona

 

Arbuz to pyszny i orzeźwiający owoc. Zawiera tylko 46 kalorii na filiżankę, ale jest bogaty w witaminę C, witaminę A i wiele zdrowych związków roślinnych.

Co więcej, duża zawartość wody jest jednym z powodów, dla których owoce i warzywa pomagają poczuć się sytym. Połączenie wody i błonnika oznacza, że jesz dużo bez dużej ilości kalorii. Jeśli chodzi o owoce, arbuz jest jednym z najmniej kalorycznych - tylko 46 kalorii na 154 gramy. To mniej niż nawet owoce o niskiej zawartości cukru, takie jak jagody. Zawiera również wiele innych składników odżywczych, w tym te witaminy i minerały:

• Witamina C: 21% referencyjnego dziennego spożycia (RDI)

• Witamina A: 18% RDI

• Potas: 5% RDI

• Magnez: 4% RDI

• Witaminy B1, B5 i B6: 3% RDI

Arbuz jest również bogaty w karotenoidy, w tym beta-karoten i likopen. Dodatkowo zawiera cytrulinę, ważny aminokwas. Karotenoidy to klasa związków roślinnych obejmująca alfa-karoten i beta-karoten, które organizm przekształca w witaminę A. Likopen to rodzaj karotenoidu, który nie zmienia się w witaminę A. Ten silny przeciwutleniacz nadaje czerwony kolor pokarmom roślinnym, takim jak pomidory i arbuz, i ma wiele zalet zdrowotnych. Cucurbitacin E to związek roślinny o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Gorzki melon, krewny arbuza, zawiera jeszcze więcej kaburbitacyny E.

Lemoniada arbuzowa.

Zimne napoje arbuzowe to klasyczna opcja, a gdy już je wypijesz, nietrudno zrozumieć dlaczego. Mini arbuz bez pestek jest idealny do serwowania indywidualnych napojów. Wystarczy, że dodasz słomkę i możesz pić bezpośrednio z owocu. Istnieje kilka popularnych sposobów serwowania napojów arbuzowych, które przeniosą imprezę na wyższy poziom. Pierwszy sposób to wydrążony arbuz. Jeśli do przepisu używasz świeżego arbuza, przekrój go starannie na pół, a następnie zarezerwuj jedną z połówek do napełnienia gotowym napojem. Drugi sposób to beczka z arbuzem. Do środka po prostu wlewamy dodatki do soku arbuzowego.

Sam sok z arbuza jest bardzo słodki. Połączenie go z sokiem z cytryny lub limonki ogranicza słodycz, tworząc idealną orzeźwiającą mieszankę na ciepłe dni. Jeśli zawsze robisz lemoniadę arbuzową lub limonkę, zmień swoją rutynę i spróbuj dla odmiany innych owoców. Dodaj kilka plasterków cytrusów do dzbanka.

Bryza arbuzowa.

Arbuzowa bryza to najlepszy orzeźwiający letni napój. Nic tak nie zapowiada lata, jak arbuz, który następnie łagodzisz wodą kokosową lub sokiem gruszkowym z odrobiną soku z limonki i mięty. Pamiętaj, aby ozdobić swój napój kawałkiem limonki i gałązką mięty.

Slushie

Jedyne potrzebne składniki to arbuz, lód i cukier. Połącz składniki w blenderze do uzyskania gładkości i podawaj natychmiast. Jeśli chcesz, aby Twój slushie był trochę pikantny, dodaj sok z cytryny lub limonki.

Agua Fresca

Agua fresca jest bardzo podobna do slushie. Różnice polegają na tym, że po zmiksowaniu arbuza odcedzasz go i podajesz go na lodzie. Przygotowanie agua fresca zamiast slushie lub odwrotnie to świetny sposób na zmieszanie rzeczy ze składnikami, które już masz pod ręką. Dodawać możesz do nich właściwie wszystkie owoce.

Poncz arbuzowy

Poncz arbuzowy to świetna opcja do serwowania wielu osobom, ponieważ większość przepisów jest już napisana z myślą o grupach i ponieważ możesz dostosować przepisy do własnych upodobań. Na przykład, jeśli nie chcesz używać soku ananasowego, zastosuj sok grejpfrutowy, a następnie dodaj wodę gazowaną lub Sprite. W każdym przypadku arbuz idealnie komponuje się z melonem. Owoce te można w praktyce wręcz stosować zamiennie.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

Jak zrobić popcorn na kuchence

Skocz do przepisuNic nie dorównapopcornowi z kuchenki! Oto prosta i niezawodna metoda przyrządzania popcornu na...

Naturalnie kolorowy lukier

Czy dekorowanie cukrowych ciasteczek to dla Ciebie świąteczna tradycja? Jeśli chciałabyś użyć naturalnych...