Lazania z łososiem i szpinakiem
Lasagna to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw na świecie. Moja rodzina uwielbia to danie, a jedna z moich ulubionych to klasyczna lazania bolońska i lazania z łososiem i szpinakiem, którą wam dziś proponuję. Lasagna została po raz pierwszy przygotowana w regionie Emilia-Romagna, a Bolonia jest powszechnie uważana za kulinarną stolicę Włoch, ponieważ oprócz lasagne dała światu bolognese, tortellini, tagliatelle, salsiccia i sos Mortadella. Jednak to już zupełnie inna historia, dziś mamy „Lasagne al salmone e spinaci”. Nawiasem mówiąc, pierwszą lasagne gotowano w piekarniku na specjalnych patelniach bez rączki, na których po kolei układano określoną liczbę warstw cienkiego ciasta, ragout i parmezanu. Jak widać, w przepisie niewiele się zmieniło :)
Lasagne z łososiem i szpinakiem powstaje w Prowansji, gdzie można zamówić to danie w kawiarni, ale jest niesamowicie drogie. Dlatego proponuję cieszyć się nim we własnej kuchni z rodziną.
Opis gotowania
Nie potrzebujesz żadnych specjalnych talentów, aby zrobić lasagne z łososiem i szpinakiem, poznaj tylko dwa sekrety. Najpierw musisz odpowiednio przygotować sos beszamelowy. Naucz się, jeśli nadal nie wiesz, jak to zrobić, a potrawy takie jak lasagne czy musaka staną się twoją specjalnością. Mąkę na sos trzeba podsmażyć na suchej patelni i stopniowo w miarę potrzeby dodawać mleko, aby uzyskać konsystencję śmietany. Upewnij się, że nie ma grudek. W ostateczności możesz użyć blendera. Nawiasem mówiąc, zachowaj trochę czystego sosu beszamelowego, aby pokryć najwyższą warstwę lasagne.
Składniki
• ciasto lasagne (gotowe) - 12 arkuszy
• filet z łososia - 400 g
• mrożony szpinak - 300 g
• tarty parmezan - 150-200 g
• czosnek - 2-3 ząbki
• mleko (temperatura pokojowa) - 1,5 l
• masło - 80 g
• mąka - 80 g
• sól, pieprz - do smaku
• wytrawne białe wino - 3 łyżki.
Najpierw przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło w rondelku na małym ogniu i dodaj mąkę. Wymieszaj drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Sos powinien być średnio gęsty. Tradycyjnie do beszamelu dodaje się gałkę muszkatołową, ale to od ciebie zależy czy z niej skorzystasz. Bardzo często dodaje się też wytrawne białe wino - 3 łyżki. l.
Łososia kroimy na 6 części. Dodajemy trochę soli. Potem należy rozmrozić szpinak i bardzo dobrze go wycisnąć, aby nie było nadmiaru płynu. Sól, pieprz i wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Opcjonalnie można dodać pomidory do szpinaku - czasem tak robię.
Posmaruj spód formy sosem, rozłóż trzy arkusze ciasta, na wierzchu szpinak. Szpinak polać sosem i obficie posypać parmezanem. Kładziemy jeszcze trzy arkusze ciasta, polewamy sosem (pożądane jest, aby całkowicie przykrył każdy arkusz ciasta, wtedy lasagne dobrze się ugotuje), rozłóż rybę. Kładziemy kolejną warstwę ciasta i rozprowadzamy, szpinak, sos i parmezan. Przykryj warstwę ciastem, polej sosem (resztę wykorzystaj) i posyp parmezanem. Zwróć uwagę, że sos musi pokrywać całą powierzchnię lasagne.
Wstaw do piekarnika na 40-50 minut. Pierwsze 30 minut. Gotować w temperaturze t 180 C, w tym czasie lasagne dzięki parmezanowi powinna nabrać złocistego koloru. Następnie zmniejszamy t do 150C (lub nawet 120C). Przed krojeniem pozwól lasagne ostygnąć - około 10 minut. Jeśli potniesz ją na gorąco, nie będzie wyglądać najlepiej. Lasagne sprawdza się doskonale jako samodzielne danie. Najlepiej jest ją podawać na ciepło, ale jeśli ją pokroisz, to może się sprawdzić jako przekąska. Do tego dania idealnie pasuje takie samo wino, jakie dodaliśmy do lasagne. Wspomaga trawienie oraz podkręci smak tego wyjątkowego dania.