• 12 kwietnia 2024

Burgery z czarnej fasoli i wołowiny

Jest coś w burgerze, co krzyczy lato! Uwielbiam burgery - wszystkie rodzaje, niezależnie od tego, czy są w 100% mięsne czy roślinne. Jako córka farmera, lubię wspierać wszystkich farmerów, więc nie ma lepszego sposobu na zrobienie tego niż zrobienie tych burgerów z czarnej fasoli i wołowiny (z kilkoma warzywami).

Moim zdaniem, wszystko smakuje lepiej z fasolą!

Wiem, że nie powinnam wybierać ulubionych (a przynajmniej moja mama tak mówiła!), ale czarna fasola jest moją ulubioną fasolą! Ta fasola jest niesamowicie uniwersalna. Używamy czarnej fasoli wiele razy w tygodniu do dań takich jak quesadillas z czarnej fasoli, miseczki ryżowe z czarnej fasoli, brownies z czarnej fasoli, czy trufle z czarnej fasoli, żeby wymienić tylko kilka.

Równie dobrze można ją wrzucić do tych burgerów!

Czy burger z czarnej fasoli i wołowiny jest dla Ciebie?

Miałem kilka różnych osób w umyśle podczas tworzenia tego burgera combo, w tym:

  • tych, którzy są zainteresowani jedzeniem więcej pokarmów roślinnych, ale chcieliby zachować mięso w swojej dieciefolks, którzy szukają zwiększenia błonnika i żywienia dla swojej rodziny bez wprowadzania zbyt wielu zmian na raz (zwłaszcza dla tych wybrednych/selektywnych zjadaczy) każdy, kto potrzebuje zwiększyć spożycie żelaza z żywności (oh, wait, to ja!) Czy wiesz, że niehemowe żelazo z pokarmów roślinnych (tj. czarna fasola) jest wchłaniane 150% więcej, gdy jest połączone z żelazem hemowym z pokarmu zwierzęcego (tj. wołowiny)? Zwycięstwo!

A może potrzebujesz pomysłu na menu na grilla z okazji Dnia Ojca? Cóż, uważaj poszukiwania za zakończone! Zamień wodę gazowaną z limonką na piwo i już masz zatwierdzonego przez tatę zwycięzcę.

Czekaj! Czy ten burger rozpadnie się jak inne domowe burgery?

Z mojego doświadczenia wynika, że burgery kupione w sklepie zazwyczaj trzymają się lepiej niż jakiekolwiek inne domowe burgery, czy to na bazie roślin czy zwierząt. Zrobiłam więc trochę badań, aby dowiedzieć się, jak utrzymać te placki razem i oto kilka moich magicznych sztuczek!

  1. Użyj spoiwa, w tym jajka i bułki tartej, zgodnie z Sally (a Sally naprawdę zna się na rzeczy)! Domowe burgery potrzebują spoiwa.Upewnij się, że fasola jest sucha, aby uniknąć nadmiaru wilgoci. To bardzo ważne, aby utrzymać wilgoć na minimalnym poziomie. Utrzymuj dodatki warzywne (cebulę i marchew) drobno posiekane, aby uniknąć dużych kawałków, które nie przylegają zbyt dobrze do mięsa/mieszanki fasolowej.Zamroź burgery przed grillowaniem (1-2 godziny, jeśli możesz). Myślę, że to pomaga ogromnie! Unikaj przerzucania hamburgerów zbyt często na grillu.

Tylko dlatego, że społeczne ograniczenia dystansu pozostają w miejscu z COVID-19 i zwykłe duże grupy rodzina i przyjaciele spotkania prawdopodobnie nie będzie się zdarzyć, to nie znaczy, że nie możemy cieszyć się czarną fasolą i burger wołowiny w zaciszu własnego podwórka.

Czy jesteś gotowy na coś obfitego, zdrowego, aromatycznego i pysznego, co może przekonać nawet największych sceptyków, że fasola nie jest taka zła?

Odważę się spróbować!

Share :

Może Cię zainteresować