• 6 października 2024

Dieta bezglutenowa: moda czy konieczność?

 

Wiele osób jest przekonanych, że unikanie pokarmów zawierających gluten pomaga schudnąć, zachować zdrowie i młodość oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, niektórzy ludzie nie tylko sami stosują taką dietę, ale także uczą dzieci, aby odrzucały pokarmy zawierające gluten. Czy to naprawdę przydatne i potrzebne?

Lekarze uważają, że nie jest konieczne, aby wszyscy wykluczali z diety produkty zawierające gluten. Jednak jest grupa ludzi, którzy potrzebują takiej diety ze względów medycznych. Są to pacjenci cierpiący na celiakię.

Choroba czy marketing?

Celiakia jest specyficzną chorobą uwarunkowaną genetycznie. Występuje w wyniku uszkodzenia kosmków jelita cienkiego przez gluten, co prowadzi do niestrawności. Gluten to grupa białek występująca w prawie wszystkich zbożach z wyjątkiem owsa. Gluten występuje przede wszystkim w chlebie, makaronie. Choroba objawia się zwykle w dzieciństwie, kiedy do żywności wprowadza się różne potrawy ze zbóż (płatki, chleb, suszenie, ciastka). Można go jednak długo ukrywać i właśnie w tym przypadku zwiększa się ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych, guzów nowotworowych i anemii. Według statystyk jedna na 300 osób cierpi na celiakię. Leczenie celiakii opiera się na stosowaniu diety bezglutenowej przez całe życie, która łagodzi stan w ciągu dwóch tygodni od wystąpienia.

Niektórzy lekarze - neurolodzy, kardiolodzy uważają, że osoby zdrowe również powinny rezygnować z glutenu, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne choroby (Alzheimera, Parkinsona). Ważne jest, aby zrozumieć, że jeśli nie ma wskazań medycznych do diety bezglutenowej, celowo pozbawiasz się niezbędnych witamin z grupy B, witaminy D, magnezu i żelaza. Niedobór tych substancji prowadzi do rozwoju poważnych zaburzeń w organizmie.

Jak rozpoznaje się nietolerancję glutenu?

Jeśli podczas stosowania produktów mącznych, w tym z grubej pszenicy lub żyta odczuwasz ból, wzdęcia, biegunkę, musisz przejść kompleksowe badanie i badanie przesiewowe w kierunku celiakii. Najbardziej popularne testy to wykrywanie we krwi przeciwciał przeciwko gliadynie IgA, IgG, przeciwciał przeciwko tkankowej transglutaminazie IgA, IgG, przeciwciał przeciwko retykulinie.

Na czym polega dieta?

Dieta bezglutenowa oznacza całkowite odrzucenie zbóż zawierających gluten (pszenica, jęczmień, żyto). Należy jednak zaznaczyć, że całkowite wyeliminowanie glutenu nie jest łatwe, ponieważ znajduje się on w różnorodnych produktach - od keczupu po lody i wypieki. Osoby, które przechodzą na dietę bezglutenową, muszą wykluczyć z diety konserwy, pakowane mięso, półprodukty, chleb, makarony, ciasta, ciastka i kwas chlebowy. Wiele gwiazd przestrzega diety bezglutenowej - aktorka Gwyneth Paltrow, żona aktora Jamesa Bonda Daniela Craiga, aktorka Rachel Welch i mama czwórki dzieci, projektantka Victoria Beckham. Uważają, że bezglutenowy tryb życia to klucz do szybkiej utraty wagi i szczupłej sylwetki.

A więc co możesz jeść na diecie bezglutenowej? Są to: owoce, warzywa, mięso, fasolki, ryż, soja, groszek, kukurydza, ziemniaki, ryba, orzechy, mleko, ser, jajka, przyprawa, karczochy, soczewica, gryka, siemię lniane. Jednak zgodnie z wynikami niektórych badań osoby wybierające dietę bezglutenową mają w organizmie niedobór tak ważnych substancji, jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B, witamina D. Dlatego eksperci są pewni, że jeśli nie masz wskazań na dietę bezglutenową – zastanów się nad jej wyborem. I pamiętaj, aby zanim przejdziesz na jakąkolwiek dietę, zdecydowanie powinieneś skonsultować się ze specjalistą.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować