• 25 kwietnia 2025

Oto najgorsze rzeczy, które możesz zrobić na diecie niskowęglowodanowej

Dieta low-carb jest modna nie bez powodu. Może być naprawdę skutecznym sposobem na spalenie tłuszczu i zresetowanie się. Istnieje jednak kilka powszechnych błędów, które ludzie popełniają, zwłaszcza na początku. Zapytaliśmy dietetyczkę Shannon Young, na co należy uważać.

Za mało warzyw
Jednym z powszechnych stereotypów na temat diet niskowęglowodanowych jest to, że są to wielkie festiwale bekonu, steku i sera, na których nie widać ani jednego warzywa. Oczywiście, jest to jeden ze sposobów odżywiania się niskowęglowodanowego, ale na pewno nie jest to sposób zdrowy.

"Dbanie o spożycie warzyw podczas stosowania diety niskowęglowodanowej jest ważne, aby mieć pewność, że spożywamy odpowiednią ilość witamin, minerałów i błonnika" - mówi Shannon. "Uwzględnij warzywa o wysokiej zawartości błonnika, bogate w wodę, aby naturalnie zwiększyć nawodnienie i wspierać układ trawienny".

Istnieje mnóstwo warzyw, które możesz jeść, a które mają niską zawartość węglowodanów. "Spróbuj kalafiora, kapusty, awokado, brokułów, cukinii, szpinaku, szparagów, jarmużu, zielonej fasoli, pomidorów, ogórka, bakłażana, brukselki, selera i zielonej fasoli. Można też spożywać niewielkie ilości malin, jeżyn i borówek."

Pamiętaj, że niskie węglowodany nie oznaczają braku węglowodanów - masz przydział węglowodanów, nawet jeśli jest on niewielki. Jedzenie większej ilości warzyw to mądry sposób na ich wykorzystanie. Ponieważ aż 96% Australijczyków nie spożywa wystarczającej ilości warzyw, wszyscy moglibyśmy jeść ich więcej, niezależnie od stosowanej diety.

Jedzenie zbyt dużej ilości białka
Dostarczanie odpowiedniej ilości białka jest zdecydowanie ważne, zwłaszcza gdy ograniczamy węglowodany. Należy jednak uważać, by nie przesadzić, bo może to zniweczyć wysiłki.

Oto lekcja nauki - zazwyczaj organizm czerpie energię z cukrów, głównie z glukozy, której źródłem są węglowodany. Ale usuń koszyk z pieczywem i bum - Twój organizm może zacząć zamieniać białko w cukry. Sprytne, prawda? "Zbyt duża ilość białka może zaburzać zdolność do spalania tłuszczu" - wyjaśnia Shannon. "Dzieje się tak, ponieważ organizm może przekształcać aminokwasy z białka w glukozę - proces ten nazywa się glukoneogenezą. Produkcja glukozy przy użyciu nadmiaru białka oznacza, że twój organizm wykorzysta ją jako energię zamiast zmagazynowanego tłuszczu."

Jeśli uważasz, że trochę przesadziłeś z białkiem, zawsze możesz skorzystać z kalkulatora online, aby dowiedzieć się, czy otrzymujesz właściwą równowagę lub, jeszcze lepiej, skonsultować się z dietetykiem. "Jeśli spożywasz więcej niż 20 procent dziennej dawki kalorii z białka, musisz dostosować swoje posiłki i przekąski - zastępując opcje wysokobiałkowe zdrowymi źródłami tłuszczu" - mówi Shannon. Krótko mówiąc, zrezygnuj z kurczaka z bekonem i w miarę możliwości dodawaj warzywa.

Brak zdrowych tłuszczów
Mówiąc wprost, niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz, potrzebujesz zdrowych tłuszczów. Kiedy jesteś na diecie nisko węglowodanowej, naprawdę potrzebujesz zdrowych tłuszczów. Oznacza to dodawanie do posiłków tłuczonego awokado, przekąsek z orzechów włoskich i migdałów, dodawanie do posiłków oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i gotowanie tłustych ryb, takich jak łosoś, makrela i sardynki.

"Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym, a jego podstawową funkcją jest budowanie i utrzymywanie ważnych komórek w organizmie oraz działanie jako źródło paliwa" - mówi Shannon. "Jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości tłuszczu w diecie, narażasz się na duży deficyt kalorii, do którego organizm musi się przystosować. Spowoduje to spadek energii oraz wzrost głodu i łaknienia."

Ta historia pierwotnie pojawiła się na blogu Fitness First's Get There.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

Jak znaleźć dobrego dietetyka

Dietetyk Samantha Gemmell wyjaśnia, jak znaleźć wykwalifikowanego dietetyka i odpowiedniego dla siebie lekarza...