• 13 grudnia 2024

Sałatka z zielonych liści granatu

Jak już wspomniałam we wpisie na moim blogu na początku tego tygodnia, absolutnie uwielbiam granaty o tej porze roku i znajduję prawdziwą radość w tworzeniu nowych kompozycji, czy to na śniadanie, lunch czy kolację, z wykorzystaniem tego bogatego w przeciwutleniacze i niezwykle smacznego owocu!

Miłą rzeczą w granatach jest to, że o tej porze roku są one dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym. Nie musisz iść wokół poszukiwania ich na wyższych grocers końcowych. Znalazłem te za $1 za sztukę w "dolnej linii cen" typu sklepu! Nie mogę sobie wyobrazić lepszego sposobu na spędzenie $1 folks!

Oprócz jedzenia ich garściami, co wydaje się być najbardziej popularnym sposobem na jedzenie ich tutaj (szczególnie przez moje 4 i 1 latka), uwielbiam posypywać nimi sałatki.

A kiedy posypujesz granaty na sałatkę, szybko uzyskujesz bardzo świąteczny wygląd sałatki z powodu tego jasnego rubinowo-czerwonego koloru granatu! Połącz to ze świeżym dressingiem z cytrusów/limonki i oliwy z oliwek, a będziesz miał mały smak nieba ????

Najlepszą rzeczą w tej sałatce jest to, że można zrobić wiele prac przygotowawczych z wyprzedzeniem, co jest kluczowe dla wszystkich zapracowanych mam, w tym mycie zieleni, wysiewanie granatu i opiekanie migdałów.

Na wszelki wypadek, gdybyś nie opiekała migdałów wcześniej, oto jak ja opiekałam swoje:

  • Umieść pokrojone migdały na patelni na średnim ogniu. (Nie trzeba używać oleju)Dodaj szczyptę lub dwie cukru trzcinowego (opcjonalnie)Mieszaj, aż patelnia zacznie się nagrzewać, a migdały zaczną przybierać brązowy kolor Zdejmij z ognia i rozłóż na kawałku papieru pergaminowego, aby ostygłyPrzechowuj w pojemniku.

Mogłam dodać do tych opiekanych migdałów posypkę lub dwie cukru trzcinowego ????

Jeśli chcesz poeksperymentować z dressingiem, proponuję spróbować oleju z awokado zamiast oliwy z oliwek. Zapewnia ona piękny smak i ładnie łączy się z posiekanym awokado w sałatce.

Możliwości są nieograniczone, jeśli chodzi o tworzenie nowych sałatek o tej porze roku. Eksperymentuj z ulubionymi dodatkami i tym, co jest w sezonie i na wyprzedaży. Nigdy nie wiesz, dokąd Cię to zaprowadzi!

Świąteczna sałatka z zielonych liści granatu

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki świeżego soku z limonki1 1/2 łyżeczki cukru3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki czarnego pieprzu5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine1 duża głowa zielonej sałaty liściastej, przycięta i liście porwane na kawałki1 pudełko (142 g lub 5 uncji) rukoli LUB szpinak baby z rukolą LUB mieszanka wiosenna1 duży granat, wypestkowany (białe błony odrzucone)1/2 filiżanki migdałów w plasterkach, opiekanych (patrz wyżej, aby uzyskać wskazówki)1 dojrzałe awokado, posiekane.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Aby zrobić dressing, ubij razem sok z limonki, cukier, sól i pieprz, aż cukier i sól się rozpuszczą, następnie dodaj olej stałym strumieniem, ubijając aż do połączenia.Umyj sałatę i obróć, aby usunąć nadmiar wody.Połącz wszystkie sałaty z dressingiem i garścią lub dwiema każdego z dodatków (pestki granatu, awokado i migdały).Następnie posyp wierzch sałatki pozostałym awokado, migdałami i pestkami granatu.Podawaj natychmiast.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować