Lody kokosowe bez mleka
Przepis na kremowe, bezmleczne lody kokosowe, które możesz zrobić w domu, bez konieczności stosowania maszynki do lodów.
Lody kokosowe są bardzo aromatyczne, o bogatym kremowym smaku. To zaledwie kilka instrukcji krok po kroku i luksusowy fajny deser jest gotowy. Przepis zawiera trzy składniki - mleko kokosowe, wiórki, miód. Zrobimy przydatną wersję bez cukru, jajek, mleka krowiego (śmietanki). Bezlaktozowa, dietetyczna wersja lodów doskonale orzeźwia w letnie upały.
Według statystyk 60-75% światowej populacji cierpi na nietolerancję laktozy. Deser z mlekiem kokosowym będzie świetną alternatywą dla klasycznej wersji z mlekiem. Jednocześnie bogaty smak kokosa jest znacznie bardziej odświeżający niż zwykłych lodów. Aby poprawić smak, dodaj także miąższ orzecha. Możesz użyć świeżego kokosa lub liofilizowanych wiórków. Jednak dojrzały miąższ dojrzałego orzecha daje delikatniejszy smak niż suche wióry. Zamiast cukru dodaj miód lub inny słodzik, na przykład syrop klonowy lub syrop z agawy, topinambur.
Jak to zrobić?
Mleko kokosowe 500 ml - weź puszkowane mleko kokosowe); 100 g świeżego kokosa lub suchego kokosa - 50 g; 4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego.
Przygotowanie lodów kokosowych jest łatwe. Mleko kokosowe, wiórki i słodzik przełożyć do miski, rozbijać masę za pomocą blendera zanurzeniowego. Staramy się jak najbardziej ubijać mieszankę, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przelewamy do porcji i wysyłamy do zamrażarki. Jeśli używamy tłustego mleka kokosowego masę przenosimy do szerokiego pojemnika w celu zamrożenia, co 30 minut wyjmujemy pojemnik z komory i miksujemy blenderem. Czynności powtarzamy 4-5 razy, aby uzyskać jednolitą konsystencję lodów, bez kawałków lodu. Obie opcje lodów będą gotowe za 3-4 godziny Wyjmujemy pojemnik z zamrażarki na 10-15 minut przed podaniem, aby deser stał się bardziej miękki. Lody dekorujemy jagodami i listkami mięty. Wskazane jest, aby zjeść go od razu, w przeciwnym razie, jeśli ponownie go zamrozisz, deser nie będzie tak smaczny. Lody kokosowe to doskonały wybór dla osób na diecie bez laktozy, wegan i dietetyków. Jednak ta opcja przysmaku jest również odpowiednia dla tych, którzy chcą spróbować nowych smaków. Mleko kokosowe to najlepszy składnik, aby uzyskać kremową konsystencję bez użycia prawdziwej śmietanki.
Istnieje też inny przepis.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
- 1/2 szklanki mleka kokosowego LUB mleka do wyboru
- 1/4 filiżanki wybranego słodzika, takiego jak cukier lub czysty syrop klonowy
- szczypta stewii, lub 1 dodatkowa łyżka słodzika do wyboru
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- opcjonalne składniki dla uzyskania pożądanego smaku
Upewnij się, że używasz pełnotłustego mleka kokosowego w puszkach, a nie napoju typu lite lub orzech kokosowy. Słodziki, które działają, obejmują czysty syrop klonowy, zwykły cukier, cukier kokosowy, miód, agawę, brązowy cukier lub ksylitol do lodów bez cukru.
Wymieszaj wszystkie składniki (bez opcjonalnych dodatków) razem w misce. Jeśli masz maszynę do lodów, po prostu przenieś mieszaninę do maszyny do lodów i ubijaj zgodnie ze wskazówkami producenta dla konkretnej maszyny. Jeśli nie masz maszyny do lodów, możesz zamrozić mieszaninę w tacach na kostki lodu, a następnie zmiksować zamrożone kostki lodu w szybkoobrotowym blenderze. Albo zjedz lody prosto z maszyny, albo zamroź kilka godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję. Domowe lody są najlepsze w dniu ich przygotowania, technicznie rzecz biorąc, można je zamrozić przez kilka tygodni i rozmrozić przed jedzeniem.