Jak zrobić lody bananowe w domu?
Domowe lody bananowe to prawdopodobnie najprostsze lody, jakie możesz zrobić w domu. Banan nadaje lodom delikatną kremową konsystencję, którą można urozmaicić dodając różne wypełniacze i aromaty, których zestaw ogranicza jedynie wyobraźnia. Tutaj podam kilka podstawowych przepisów, które można uzupełniać i łączyć ze sobą. Plasterki banana można wstępnie zamrozić i przechowywać w zamrażarce, a lody można przygotować tuż przed podaniem.
Lody cytrynowe z bananem i orzechami
Składniki:
3 banany, posiekane i zamrożone;
skórka z jednej cytryny;
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru.
Umieść plasterki banana, skórkę, cukier i sok z cytryny w misce blendera lub robota kuchennego. Zmiel na gładko. Jeśli blender zawiedzie, dodaj kilka łyżek wody. Gdy mieszanina będzie gładka, dodaj orzechy i wymieszaj. Możesz zachować kilka orzechów do dekoracji. Lody można podawać od razu lub przechowywać w hermetycznym pojemniku. Przygotowane lody można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około dwa miesiące. Lody bardzo ładnie wyglądają w miseczkach, a jeśli do dekoracji użyjesz innych elementów lub jadalnych składników, np. koktajl wiśniowy lub startą czekoladę, to wygląd potrawy będzie przepyszny.
Domowe lody bananowo-truskawkowe
Składniki:
3 banany, pokrojone w plastry i zamrożone
1 szklanka świeżych lub rozmrożonych truskawek
2-3 łyżki cukru
Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkości. Podawać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Ogólne zasady
Oczyszczamy banany, kroimy je na duże kawałki i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny, aż całkowicie zamarzną. Przenieś pokrojone banany do blendera lub rozdrabniacza. Dokładnie zmiel składnik. Początkowo banany zamieniają się w niejednorodną masę okruchów, a po kolejnym zmieleniu będą wyglądać jak gładki, jednorodny krem. Dodaj cukier puder, śmietanę i sok z cytryny. Ponownie ubij. Masę, którą udało nam się zrobić, przenosimy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. W tym czasie kilkakrotnie wyjmujemy lody z lodówki, dokładnie mieszamy widelcem. Dzięki temu masa może stwardnieć równomiernie. Za pomocą specjalnej łyżki do lodów lub zwykłej łyżki wyłóż powstały przysmak do miseczek, zmiażdż orzechami lub startą czekoladą.
Lody bananowe „Green Drive”
Nieco egzotyczna wersja lodów o smaku kokosowym. To doskonały konkurent dla tłustych lodów - naprawdę satysfakcjonujących i niepowtarzalnych.
Banan - 1 szt.
Świeża mięta - 2 listki
Orzechy nerkowca (namoczone przez 4 godziny) - 40 g
Płatki kokosowe - 100 g
Mleko kokosowe - 80 ml
Proszek Whitgrass - 1 łyżeczka
Sacharoza z wanilią
Połącz mrożonego banana z resztą składników. Mieszamy wszystko, aż uzyskamy jednorodną lepką masę. Wstawiamy do zamrażarki na pół godziny.
Domowe lody bananowe „Pina Colada”
Składniki:
1 banan pokrojony w plastry i mrożony
1/3 szklanki kawałków ananasa w puszkach
1/3 szklanki śmietanki lub mleka (w razie potrzeby można użyć śmietanki lub mleka roślinnego)
2 łyżki płatków kokosowych
Wlej mleko / śmietanę i mrożone plastry banana do miski blendera lub robota kuchennego. Zmiel na gładko, a następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić kokos i ananas w całej masie. Podawać natychmiast lub zamrażać i przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Z jogurtem i brzoskwinią
Brzoskwinia (lub nektarynka) - 100 g (bardzo dojrzała)
Banan - 1 szt.
Jogurt naturalny, 2% - 50 g
Całość przygotujemy jak w poprzednich przepisach: kroimy banana na kawałki i zamieniamy w lód w zamrażarce. Chcąc się najeść, wyjmujemy półfabrykat i wkładamy go do blendera razem z obraną ze skórki brzoskwinią. Blendujemy do uzyskania gładkości i włóż do zamrażarki - na minimum 1 godzinę.