Jak zrobić chłodnik na naturalnym jogurcie?
Ta orzeźwiająca i lekka zupa to tradycyjne skrzyżowanie zupy botwinkowej i jogurtowego sosu. I jak to często bywa, w upalny dzień, kiedy tak naprawdę nie chcesz jeść obfitych i gorących dań, to ta zupa jest tym, czego potrzebujesz. Ochłodzi, nasyci i oczywiście zachwyci smakiem.
Jak zrobić zimną zupę jogurtową
Składniki:
• Jogurt - 700 ml
• Ogórek - 3 szt.
• Rzodkiewka - 6 szt.
• Jajko kurze - 2 szt. Duży
• Cebula zielona - 10 g
• Koper - 10 g
• Czosnek - 2 szt. młoda zieleń
• Sok z cytryny - 1 łyżeczka lub do smaku
• Sól – smak
• Czarny pieprz - do smaku , mielona
• Woda mineralna - opcjonalnie lub rosół z kurczaka
• Mięta - opcjonalnie 1 gałązka (ki)
Przygotowanie: krok 1
Podstawą zupy będą warzywa i jogurt naturalny. Jeśli wydaje ci się, że w zupie jogurtowej brakuje ogórka, rzodkiewki i jajek, nie spiesz się, z ich dodawaniem. Najczęściej zimną zupę jogurtową robi się wiosną i latem, kiedy w sprzedaży są ogórki szklarniowe lub ogrodowe. Nie należy usuwać skórki z takich małych ogórków. Jednak jeśli kupisz długie i duże importowane ogórki, pozbycie się grubej skóry nie zaszkodzi. Zupa będzie smakować lepiej, delikatniej. Zetrzyj ogórki na tarce z tej dużej strony.
Krok 2
Podobną czynność wykonaj z rzodkiewką, czyli zetrzyj na tarce po umyciu warzyw i usunięciu ogonów.
Krok 3
Jajka mocno zagotuj. Myślę, że każdy wie, jak to zrobić. A jeśli nie, to: delikatnie włóż jajka na łyżkę do wrzącej wody i zostaw je tam dokładnie na 10 minut. Ogień powinien być średni, wrzenie umiarkowane. Po upływie czasu wlej wrzącą wodę do zlewu i zalej jajka zimną wodą.
Ostudź jajka. Obierz je z skorupki. Zetrzyj jedno jajko, takie jak ogórek i rzodkiew. A drugą zachowaj na dekorację.
Krok 4
Drobno posiekaj nożem warzywa, a mianowicie cebulę, koperek i młody czosnek. W razie potrzeby cebulę i czosnek można rozgnieść w moździerzu, aby wydobyć więcej soku i nadać zupie maksymalny smak.
Krok 5
Wszystkie pokrojone warzywa, w tym zioła, włóż do rondla.
Krok 6
Teraz należy wlać jogurt bez dodatków i aromatów. Tutaj już możesz eksperymentować na bazie swoich upodobań. Jeśli uważasz, że jogurt jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną lub bulionem z kurczaka. Zazwyczaj jogurt jest nieco grubszy niż dobry kefir, więc nie ma sensu go niczym rozcieńczać. I nie powinieneś dać się ponieść emocjom z dodawaniem dodatkowego płynu. W zupie nie ma mięsa ani ziemniaków, a sama gęstość jogurtu rekompensuje brak tych składników.
Krok 7
Zupę dopraw solą, pieprzem i wyciśnij sok z cytryny do smaku. Spróbuj zupy ze względu na kwaskowatość i ilość soli, doprowadź ją do pożądanego smaku.
Krok 8
Tę zupę należy schłodzić w lodówce. Wystarczy 2-3 godziny. Zupę przelać do szklanek lub talerzy i udekorować według uznania. Absolutnie niesamowity smak tej zupy podkreślą listki mięty. Dzięki temu twoja zupa będzie jeszcze świeższa i bardziej aromatyczna niż cokolwiek innego.
Zimna zupa z jogurtem i ogórkami
Klasyczna brytyjska zupa na letnie lunche na świeżym powietrzu. Ta wersja zupy wykorzystuje blender. Składniki:
• Długi ogórek 2 szt.
• Jogurt naturalny 1,5 filiżanki
• Sok cytrynowy 3 łyżki. l.
• Szalotka 1 szt.
• Czosnek 1 goździk
• Koper 0,33 filiżanki
• Pietruszka 0,25 filiżanki
• Estragon 2 łyżki stołowe. l.
• Oliwa z oliwek 0,25 filiżanki
• Sól, pieprz biały
• Czerwona cebula 0,5 szt.
Metoda gotowania:
Ogórki obrać i pokroić w małe plasterki. Pokrój zioła i wyślij wszystkie składniki z wyjątkiem czerwonej cebuli do blendera. Przecieramy na purée, wlewamy do rondla i odstawiamy do ostygnięcia. Podawaj udekorowane ziołami i drobno posiekaną czerwoną cebulą.