Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem
Polędwiczki wieprzowe to jedna z najsmaczniejszych części wieprzowiny. Delikatna i soczysta, szybko się gotuje, a jej spożycie jest czystą przyjemnością. Można je dusić, piec lub robić z nich medaliony. Dzisiejszy przepis nie jest tradycyjny, ale jest przykładem amerykańskiego domowego jedzenia takiego, jakim powinno być. Klasyczne połączenie mięsa i żurawiny, lekko karmelizowanej, lekko uszlachetnionej rozmarynem i musztardą oraz uzupełnione purée ziemniaczanym i fasolką szparagową - takie danie można przygotować w dni powszednie, a tym bardziej na święta.
Cały proces gotowania trwa nieco ponad pół godziny. Zanim jednak zabierzemy się za przyrządzanie świątecznego dania, którego głównym aktorem są polędwiczki, pamiętajmy o kilku drobiazgach.
• Żurawiny są dobre zarówno świeże, jak i mrożone. W drugim przypadku musisz je jednak wcześniej rozmrozić.
• Używam świeżego rozmarynu. Możesz wziąć suchy, ale wtedy dosłownie 1/8 łyżeczki.
• Rozgrzej dobrze patelnię przed obsmażeniem polędwicy. Dzięki temu uzyskasz ładną skórkę i zamkniesz wszystkie soki z mięsa w środku.
• Polecam zrobić przystawkę przed polędwicą. Tłuczone ziemniaki i gotowana zielona fasolka jest klasycznym wyborem na święta w Ameryce.
Składniki
- 340 gram polędwicy wieprzowej
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 Polędwiczka wieprzowa
- ½ Cebula, drobno posiekana
- ½ Łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
- 4 łyżki sosu żurawinowego
- 2 łyżki miodu
- ¼ filiżanki rosołu warzywnego, niesolonego
Przygotowanie:
• Polędwicę obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm
• Na grubej patelni rozgrzać oliwę i smażyć polędwicę z obu stron na złoty kolor, po 3-4 minuty z każdej strony. Położyć na talerzu i odstawić.
• Cebulę i czosnek obieramy podczas gotowania polędwicy. Pokrój cebulę, przepuść czosnek przez prasę. Gdy patelnia będzie pusta, podsmaż cebulę i czosnek z cukrem, aż cebula będzie miękka, a cukier skarmelizowany.
• Dodać sok jabłkowo-żurawinowy, musztardę, żurawinę i drobno posiekany rozmaryn. Wymieszaj i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw do prawie połowy, 5-6 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
• Polędwiczkę włożyć do sosu i podgrzać.
• Podawać z puree ziemniaczanym i gotowaną zieloną fasolką. Udekoruj gałązką rozmarynu i dodatkowymi żurawinami (jeśli chcesz).
Polędwice możemy też przygotować w piekarniku
• Ustaw ruszt w pozycji środkowej, rozgrzej piekarnik do 190 ° C (375 ° F).
• W misce wymieszaj cynamon i 1 łyżkę oliwy. Posmaruj polędwiczki olejem cynamonowym.
• Na dużej, żaroodpornej patelni, na średnim ogniu, zrumienić polędwiczki na pozostałym oleju. Przełóż na talerz i odstaw.
• Na tej samej patelni zrumienić cebulę i czosnek, dodając w razie potrzeby olej, przez około 2 minuty. Polędwiczki przełożyć na patelnię, włożyć do piekarnika i piec do bladego różu pośrodku przez 15 do 20 minut, w zależności od grubości mięsa.
• Wyjąć z piekarnika i odstaw na 5 minut.
• Dodaj sos żurawinowy na patelnię. Zdeglasować bulionem miodowo-warzywnym.
• Polędwiczki pokrój w plastry. Ułóż plastry na talerzach i polej wieprzowiną sokami do gotowania o smaku żurawiny.
Analiza składników odżywczych
Kalorie: 245 g
Białko: 24,4 g
Węglowodany: 18,5 g
Błonnik: 1,1 g
Tłuszcz ogółem: 8,1 g
Sód: 88,7 mg
Fosfor: 255,04 mg
Potas: 426,53 mg
Tak przygotowane danie sprawdzi się oczywiście na święta, ale możemy je też łatwo i szybko przygotować w dzień powszedni. Polędwiczki możemy podawać samodzielnie jako osobne danie lub z warzywami oraz ziemniakami. Jeśli chcemy uzyskać nieco ostrzejszy smak, to można je przygotować na grillu, zwłaszcza jeśli jest opalany drewnem.