• 5 sierpnia 2021

Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

 

Polędwiczki wieprzowe to jedna z najsmaczniejszych części wieprzowiny. Delikatna i soczysta, szybko się gotuje, a jej spożycie jest czystą przyjemnością. Można je dusić, piec lub robić z nich medaliony. Dzisiejszy przepis nie jest tradycyjny, ale jest przykładem amerykańskiego domowego jedzenia takiego, jakim powinno być. Klasyczne połączenie mięsa i żurawiny, lekko karmelizowanej, lekko uszlachetnionej rozmarynem i musztardą oraz uzupełnione purée ziemniaczanym i fasolką szparagową - takie danie można przygotować w dni powszednie, a tym bardziej na święta.

Cały proces gotowania trwa nieco ponad pół godziny. Zanim jednak zabierzemy się za przyrządzanie świątecznego dania, którego głównym aktorem są polędwiczki, pamiętajmy o kilku drobiazgach.

• Żurawiny są dobre zarówno świeże, jak i mrożone. W drugim przypadku musisz je jednak wcześniej rozmrozić.

• Używam świeżego rozmarynu. Możesz wziąć suchy, ale wtedy dosłownie 1/8 łyżeczki.

• Rozgrzej dobrze patelnię przed obsmażeniem polędwicy. Dzięki temu uzyskasz ładną skórkę i zamkniesz wszystkie soki z mięsa w środku.

• Polecam zrobić przystawkę przed polędwicą. Tłuczone ziemniaki i gotowana zielona fasolka jest klasycznym wyborem na święta w Ameryce.

Składniki

  • 340 gram polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 Polędwiczka wieprzowa
  • ½ Cebula, drobno posiekana
  • ½ Łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
  • 4 łyżki sosu żurawinowego
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ filiżanki rosołu warzywnego, niesolonego

Przygotowanie:

• Polędwicę obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm

• Na grubej patelni rozgrzać oliwę i smażyć polędwicę z obu stron na złoty kolor, po 3-4 minuty z każdej strony. Położyć na talerzu i odstawić.

• Cebulę i czosnek obieramy podczas gotowania polędwicy. Pokrój cebulę, przepuść czosnek przez prasę. Gdy patelnia będzie pusta, podsmaż cebulę i czosnek z cukrem, aż cebula będzie miękka, a cukier skarmelizowany.

• Dodać sok jabłkowo-żurawinowy, musztardę, żurawinę i drobno posiekany rozmaryn. Wymieszaj i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw do prawie połowy, 5-6 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

• Polędwiczkę włożyć do sosu i podgrzać.

• Podawać z puree ziemniaczanym i gotowaną zieloną fasolką. Udekoruj gałązką rozmarynu i dodatkowymi żurawinami (jeśli chcesz).

Polędwice możemy też przygotować w piekarniku

• Ustaw ruszt w pozycji środkowej, rozgrzej piekarnik do 190 ° C (375 ° F).

• W misce wymieszaj cynamon i 1 łyżkę oliwy. Posmaruj polędwiczki olejem cynamonowym.

• Na dużej, żaroodpornej patelni, na średnim ogniu, zrumienić polędwiczki na pozostałym oleju. Przełóż na talerz i odstaw.

• Na tej samej patelni zrumienić cebulę i czosnek, dodając w razie potrzeby olej, przez około 2 minuty. Polędwiczki przełożyć na patelnię, włożyć do piekarnika i piec do bladego różu pośrodku przez 15 do 20 minut, w zależności od grubości mięsa.

• Wyjąć z piekarnika i odstaw na 5 minut.

• Dodaj sos żurawinowy na patelnię. Zdeglasować bulionem miodowo-warzywnym.

• Polędwiczki pokrój w plastry. Ułóż plastry na talerzach i polej wieprzowiną sokami do gotowania o smaku żurawiny.

Analiza składników odżywczych

Kalorie: 245 g

Białko: 24,4 g

Węglowodany: 18,5 g

Błonnik: 1,1 g

Tłuszcz ogółem: 8,1 g

Sód: 88,7 mg

Fosfor: 255,04 mg

Potas: 426,53 mg

Tak przygotowane danie sprawdzi się oczywiście na święta, ale możemy je też łatwo i szybko przygotować w dzień powszedni. Polędwiczki możemy podawać samodzielnie jako osobne danie lub z warzywami oraz ziemniakami. Jeśli chcemy uzyskać nieco ostrzejszy smak, to można je przygotować na grillu, zwłaszcza jeśli jest opalany drewnem.


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Share :

Może Cię zainteresować

Niebieski sernik na zimno

  Przygotujemy serniki na zimno o godnej pozazdroszczenia konsystencji. Wiem, że wiele osób kocha je...

Szarlotka z orzechami

  Z pewnością każda gospodyni domowa ma ulubiony przepis na szarlotkę i najprawdopodobniej zna ich...