Świąteczny sernik kajmakowy
Czy ktoś powiedział toffi? Gładki i kremowy sernik wypełniony wyśmienitym smakiem toffi na maślanej skórce z krakersów graham, to smak, który zapamiętasz do końca życia.
Składniki na ciasto:
• 1 3/4 szklanki krakersów graham
• 6 łyżek roztopionego niesolonego masła
Sernik:
• 3 opakowania (po 8 uncji) serka śmietankowego, miękkiego w temperaturze pokojowej
• 1 szklanka cukru pudru
• 3 duże jajka
• 1 szklanka kwaśnej śmietany
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• kajmak
• 1/2 szklanki mleka
Crème Chantilly (do polewy) - Sos toffi:
• 1/2 szklanki kawałków toffi
• 3 łyżki mleka
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Aby zrobić skórkę, zmiażdż tyle krakersów graham za pomocą wałka do ciasta, aby uzyskać 1 3/4 filiżanki. Dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj. Wcisnąć dno tortownicy o średnicy 9 cali i wstawić do piekarnika na 12 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 ° F.2 Tortownicę położyć na 3 warstwach folii aluminiowej i szczelnie owinąć folią zewnętrzną stronę formy. Upewnij się, że woda nie może przedostać się przez folię. Włożyć do brytfanny i odstawić.
Zblenduj ser śmietankowy i cukier na najniższych obrotach, alternatywnie mieszaj ręczną łopatką, aż nie pozostaną żadne grudki. Należy dobrze zeskrobać miskę. Dodawaj po jednym jajku na raz, czekając, aż dodane wcześniej jajko zostanie w pełni połączone, a mieszanina nie będzie wykazywać grudek. Pomiędzy dodawaniami zeskrobać miskę i trzepaczkę. Dodaj śmietanę i wanilię. Połącz toffi z mlekiem w misce i umieść na bardzo słabo gotującej się wodzie. Mieszaj, aż się rozpuści. Dodać do góry i wlać ciasto do tortownicy. Wlej wodę do brytfanny i wstaw do piekarnika. Piec, aż środek ciasta przestanie drżeć podczas stukania po bokach formy, około 90 minut, ale może to potrwać do 2 godzin w zależności od temperatury ciasta sernikowego. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut i wstaw na noc do lodówki. Aby przygotować opcjonalny sos toffi, połącz toffi z mlekiem i rozpuść w wodzie o niskiej temperaturze gotowania. Wstaw do lodówki, aż ostygnie. Przeciągnij ostrym nożem wzdłuż krawędzi i dna sernika, aby wyjąć go z patelni.
Sernik możemy też dodatkowo udekorować. Wszystko zależy tu od naszej wyobraźni oraz smaków, jakie lubimy. Niektórzy dekorują takie serniki nawet skórkami pomarańczy, cukierkowymi kuleczkami czy kruszonką. Natomiast za każdym razem należy pamiętać, że przesada zawsze jest wrogiem dobrego smaku. Nadmiar zróżnicowanych smaków sprawia, że nie czujemy żadnego z nich. Poza tym niektóre smaki są tak intensywne, że mogą zdominować cały deser. Tak jest choćby z nadmierną ilością kawałków cytrusów czy właśnie skórek pomarańczy. Istotą zachowania pierwotnego smaku jest oszczędność i jeśli chcemy eksperymentować z dodatkami, na początku polecam czynić to niezwykle ostrożnie.
Sernik szczególnie smakuje w letnie i wiosenne miesiące, ale przez cały rok może nam służyć choćby jako smaczna alternatywa do tortu. Jest lekki, a kajmak nadaję mu wyjątkowego smaku.
Drugi przepis
• 200 gram masła
• 1 szklanka mocno zapakowanego jasnobrązowego cukru
• 1 1/4 szklanki zagęszczonego kremu
• 500 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
• 4 jajka w temperaturze pokojowej
• 350 gramów ciemnej (półsłodkiej) czekolady w kostce
• 1 szklanka mąki
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 1/4 szklanki śmietany
• 200 gram masła
• 1 szklanka (220g) mocno zapakowanego jasnobrązowego cukru
• 1 1/4 szklanki zagęszczonego kremu
Wykonanie
Dodaj cukier i śmietanę i mieszaj kajmak na małym ogniu, aż będzie gładkie. Dusić bez przykrycia 3 minuty. Zostaw 1½ filiżanki do podania; przenieś pozostałą mieszaninę do małej żaroodpornej miski. Schłodzić obie mieszanki.
Rozgrzej piekarnik do 150 ° C. Smarować zamkniętą tortownicę o średnicy 22 cm (9 cali); wyłożyć podstawę papierem do pieczenia. Umieść patelnię na blasze piekarnika.
Przeciągnij duży, ostry nóż po tylnej stronie bloku czekolady. Połącz pozostałe 150 g czekolady i posiekane masło w małym rondelku; mieszaj na małym ogniu, aż będzie gładkie. Przełóż do średniej miski. Wymieszaj brązowy cukier i jedno z jajek z czekoladą, następnie dodaj przesianą mąkę.
W międzyczasie ubij ser śmietankowy, ekstrakt i cukier puder w małej misce. Pozostałe jajka wbijaj pojedynczo, następnie ubij śmietanę do połączenia. Wlej połowę masy twarogowej na bazę brownie, skrop połową toffi. Posyp połową posiekanej czekolady. Powtórz warstwy.
Sernik piec około 45 minut lub do momentu. Schłodzić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik przykryć; przechowywać w lodówce około 4 godzin lub do twardości.