• 6 października 2024

Najlepszy sposób na chrupiące, aprobowane przez dzieci chipsy z jarmużu

Skocz do przepisu Oto

zabawny i smaczny sposób na dostarczenie dzieciom zieleniny z liści. Upiecz partię tych chrupiących chipsów jarmużowych i patrz, jak znikają!

Jarmuż może nadal być modnym warzywem, ale niekoniecznie jest przyjazny dzieciom.

Nie zrozumcie mnie źle: lubię jarmuż - surowy, gotowany, kędzierzawy, dinozaurowy, dziecięcy, każdy z nich. Ale jarmuż może być również gorzki. A dla dzieci, które dopiero uczą się lubić warzywa - zwłaszcza dla super-klasistów, którzy są szczególnie wrażliwi na gorzkie smaki - ta liściasta zieleń mogła być w przeszłości nie do przyjęcia.

Ale chipsy z jarmużu zmieniają wszystko! Zwłaszcza, gdy są pokryte aromatycznym "serem" nacho. Ten przepis na chipsy z jarmużu został zainspirowany przepisem na przyprawę do popcornu Bob's Red Mill, która jest głównym składnikiem tych chrupiących chipsów z jarmużu.

Co to są drożdże odżywcze?

Tak, drożdże odżywcze wyglądają jak pokarm dla ryb. Ale są przepyszne, obiecuję! I twoje dzieci też je polubią! Nazywane "nooch" przez swoich zagorzałych fanów, drożdże odżywcze są dezaktywowaną formą drożdży (to nie to samo, co drożdże, których używasz do wypieku chleba) i nadają serowy, pikantny smak bez żadnego nabiału.

Drożdże odżywcze są wzbogacone w witaminy z grupy B, w tym B12, co jest szczególnie pomocne dla wegetarian i wegan, ponieważ B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mają również niską zawartość sodu i zazwyczaj są bezglutenowe.

You might also like: 15-minutowe pieczone brokuły

Moje dzieci uwielbiają drożdże odżywcze posypane popcornem (oto nasz łatwy przepis na popcorn). Możesz ich używać do przyprawiania pieczonych warzyw, ziemniaków i jajecznicy. Znajdziesz je również w wegańskich przepisach na dania takie jak ten wegański makaron z serem.

Jak zrobić chrupiące pieczone chipsy z jarmużu

Usuń liście z twardej, środkowej łodygi dużego pęczka jarmużu (około 14 łodyg). Łatwy sposób na zrobienie tego to #5 na tej liście Moich Ulubionych Sztuczek Kuchennych. Rozerwij liście na duże kawałki wielkości chipsów (pomyśl o dużych chipsach tortilla, a nie małych chipsach ziemniaczanych) i opłucz. Dobrze osusz papierowym ręcznikiem lub czystym ręcznikiem kuchennym, aby olej dobrze przywarł do liści.

Wrzuć liście z 2 łyżkami oliwy z oliwek i wetrzyj w nie oliwę, aby były w pełni pokryte. Ułóż na dwóch blachach do pieczenia w równej warstwie.

Piecz w temperaturze 275 stopni F przez 10 minut. Wymieszaj. Piecz kolejne 10 minut lub do momentu, aż będą chrupiące. (Możesz piec obie blachy jednocześnie, jeśli Twój piekarnik jest w stanie upiec je równomiernie) Zobacz, jak bardzo się zmniejszyły!

Podczas gdy jarmuż się piecze, połącz drożdże odżywcze, sól, czosnek w proszku, cebulę w proszku, paprykę, kminek i chili w małej misce i dobrze wymieszaj.

Posyp mieszanką przypraw liście i dobrze wymieszaj, aby je pokryć. Podawać!

Jak zrobić chrupiące chipsy jarmużowe Nacho: Kliknij, aby Tweetnąć

Sztuczka na chrupiące chipsy z jarmużu

Sztuczka na chrupiące chipsy z jarmużu polega na pieczeniu ich powoli i w niskiej temperaturze. Jeśli robiłeś chipsy z jarmużu w przeszłości i wyszły spalone i kruche, temperatura piekarnika mogła być zbyt wysoka; 275 stopni F wydaje się być odpowiednią temperaturą do zrobienia chrupiących (ale nie spalonych) chipsów z jarmużu. Pamiętaj jednak, aby pilnować ich przez ostatnie 10 minut pieczenia, aby się nie rozgotowały.

Jak przechowywać chipsy z jarmużu

Te chrupiące, pieczone chipsy z jarmużu nigdy nie trwają dłużej niż 15 minut w moim domu i najlepiej jeść je od razu. Jeśli jednak masz resztki, poczekaj, aż całkowicie ostygną, a następnie przełóż je do pojemnika lub jeszcze lepiej, do papierowej torby, na dzień lub dwa. Jeśli podczas przechowywania staną się wiotkie lub wilgotne, włóż je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 275 stopni, aby ponownie stały się chrupiące.

Chwila, czy jarmuż nie jest na liście Dirty Dozen?

Tak, jarmuż zajął trzecie miejsce na tegorocznej liście Dirty Dozen, która jest sporządzana corocznie przez Environmental Working Group i opiera się na pozostałościach pestycydów znalezionych w konwencjonalnie uprawianych produktach.

Jeśli chcesz wybrać ekologiczny jarmuż, możesz to zrobić. Jeśli jednak nie jest on dostępny, nie mieści się w Twoim przedziale cenowym lub wolisz kupić jarmuż konwencjonalny, wiedz, że pozostałości pestycydów w jarmużu konwencjonalnym nie przekraczają poziomu bezpiecznego według EPA.

Obecność pozostałości pestycydów nie oznacza, że produkt jest niebezpieczny lub szkodliwy w jakikolwiek sposób. O wiele ważniejsze jest kupowanie i jedzenie dużej ilości warzyw i owoców niż unikanie ich ze strachu i obaw!

Przejdź do treści

Chrupiące chipsy jarmużowe Nacho

Plon: 4 Prep Time: 10 minut Czas gotowania: 20 minut Total Time: 30 minut

Oto zabawny i smaczny sposób na dostarczenie dzieciom ich liściastych zielenin. Upiecz partię tych chrupiących chipsów jarmużowych i patrz, jak znikają!

Drukuj

Składniki

  • 1 pęczek kręconego jarmużu (około 14 łodyg), pozbawiony środkowej łodygi
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa drożdży odżywczych
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta chili w proszku

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 275 stopni F. Wyłóż dwie blachy do pieczenia z rantem papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia.
  2. Umyj jarmuż (i osusz ręcznikiem papierowym) i porwij na duże kawałki wielkości wiórków. Wrzuć liście do oliwy z oliwek, pocierając dłońmi, aby olej wniknął w liście. Rozdziel pomiędzy blachy do pieczenia, układając jarmuż w jednej warstwie.
  3. Piec 10 minut. Wymieszaj. Piec kolejne 10 minut lub do momentu, aż będzie chrupiący. (Możesz piec obie blachy na raz, jeśli Twój piekarnik jest w stanie równomiernie je upiec).
  4. Podczas gdy jarmuż się piecze, połącz drożdże odżywcze, sól, czosnek w proszku, cebulę w proszku, paprykę, kminek i chili w małej misce i dobrze wymieszaj.
  5. Kiedy jarmuż skończy się piec, użyj łopatki, aby umieścić chipsy w dużej misce i wymieszać z przyprawami, w razie potrzeby w dwóch partiach.
  6. Podawać od razu.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Nutritional Yeast Seasoning
  • Pergamin Papier do pieczenia
Informacje żywieniowe:
Plon:4 Wielkość porcji:1 garść
Ilość na porcję: Kalorie:78TotalFat: 7gTłuszcz nasycony:1gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:6gCholesterol:0mgSód:275mgWęglowodany:3gBłonnik:1gCukier:0gBiałko:2g © Sally Kuchnia: Amerykańska

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

Jak zrobić popcorn na kuchence

Skocz do przepisuNic nie dorównapopcornowi z kuchenki! Oto prosta i niezawodna metoda przyrządzania popcornu na...

Naturalnie kolorowy lukier

Czy dekorowanie cukrowych ciasteczek to dla Ciebie świąteczna tradycja? Jeśli chciałabyś użyć naturalnych...