Jak zrobić bajgle w maszynie do chleba
czas, przygotowując domowe bajgle przy użyciu maszyny do chleba. Te bajgle z automatu do chleba są miękkie, kruche i o wiele lepsze niż te kupione w sklepie!
Wiem, że maszyny do chleba pochodzą z 1996 roku, kiedy to ludzie nosili pagery i oglądali "Party of Five". Ale jeśli masz jedno z tych urządzeń gdzieś na półce w piwnicy, odkurz je. Bo dzięki niemu proces robienia bajgli jest o wiele łatwiejszy.
Odkąd moja przyjaciółka podzieliła się ze mną swoim przepisem na bajgle na początku tego roku, piekę i majstruję i z przyjemnością mogę powiedzieć, że udało mi się zrobić najlepszą partię przy użyciu maszyny do chleba!
You might also like: 10 prostych wskazówek dla lepszego pieczenia |
W tym przepisie maszyna do chleba wykonuje wiele ciężkich czynności: Wrzucamy składniki, naciskamy przycisk, a mieszanie, wyrabianie i wyrastanie w magiczny sposób załatwiają sprawę.
Zmieniacz gry.
Oto jak ta magia wygląda w Twoim automacie do chleba:
Pracowałam również nad udoskonaleniem kształtu i rozmiaru tych bajgli, ponieważ moje pierwsze partie wyglądały, co prawda, nieco nieregularnie. Po przeprowadzeniu kilku badań, zebrałem kilka przydatnych wskazówek:
- Użyj wagi kuchennej: Kupiłam tę wagę i używam jej do ważenia wszystkich kulek ciasta, aby były mniej więcej tej samej wielkości. To nie tylko sprawi, że ciasto będzie wyglądało bardziej jednolicie, ale również sprawi, że upiecze się bardziej równomiernie.
- Wałkuj kulki we właściwy sposób: Najlepiej jest wałkować ciasto na nieposypanej mąką powierzchni, ponieważ kleistość powierzchni pomaga kulkom uformować lepszy kształt. Użyłam tego super pomocnego tutorialu , aby pomóc mi uzyskać odpowiedni kształt.
Jak widać, nadal nie wszystkie są idealnie okrągłe, ale perfekcja jest przereklamowana, prawda?
Po uformowaniu kulek z ciasta, wszystko co musisz zrobić, to użyć palca, aby zrobić dziurę w środku i delikatnie rozciągnąć ją do rozmiaru, który lubisz. Następnie zagotuj je, posmaruj jajkiem, posyp polewami i upiecz.
Smacznego!
Jak zrobić bajgle używając maszyny do chlebaClick To Tweet Przejdź do treściBajgle z maszyny do chleba
Wydajność: 8 bajgli Prep Time: 1 godzina 30 minut Czas gotowania: 20 minut Dodatkowy czas: 15 minut Total Time: 2 godziny 5 minutOszczędzaj czas, przygotowując domowe bajgle przy użyciu maszyny do chleba. Te bajgle z automatu do chleba są miękkie, kruche i o wiele lepsze niż te kupione w sklepie!
DrukujSkładniki
- 1¼ szklanki ciepłej wody
- 3½ szklanki mąki uniwersalnej
- 1½ łyżki stołowej cukru granulowanego
- 1½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży (ja używam drożdży szybkorosnących)
- 1 jajko (do posmarowania bajgli przed pieczeniem)
- Ulubione dodatki (np. mak, sezam, tarty ser, gruboziarnista sól, itp.)
Instrukcje
- Umieść wodę, mąkę, cukier i sól w maszynie do chleba (w tej kolejności). Zrób małe wgłębienie na wierzchu mąki i wlej do niego drożdże, a następnie przykryj je mąką.
- Ustaw maszynę na "ciasto", co spowoduje wymieszanie ciasta i pozwoli mu urosnąć.
- Kiedy ustawienie będzie zakończone, wybij ciasto w naczyniu i pozostaw na 10 minut, aby odpoczęło.
- Wyjmij ciasto z maszyny do chleba i podziel je na osiem równych części, a następnie uformuj każdą z nich w kulę, tocząc ją delikatnie okrężnymi ruchami po (nieposypanym mąką) blacie.
- Obtocz palec w mące i wciśnij w środek każdej kulki ciasta, aby utworzyć pierścień, delikatnie rozciągając pierścień w kształt bajgla. Przykryj kształt bajgla wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 425 stopni i doprowadź duży garnek wody do wrzenia (ja dodawałam 1 łyżkę sody oczyszczonej do wody, co ma skutkować tym, że bajgle będą bardziej miękkie).
- Włóż bajgle po 2-3 na raz do wrzącej wody za pomocą łyżki cedzakowej (lub delikatnie opuszczając je do wody).
- Pozostawić bajgle we wrzącej wodzie na 1 minutę, następnie odwrócić i pozostawić w wodzie na kolejną 1 minutę (im dłużej będą w wodzie, tym bardziej chrupiąca będzie ich struktura).
- Wyjmij z wody i umieść na blasze do pieczenia wyłożonej matą silikonową. Posmaruj bajgle jajkiem (1 ubite jajko plus 1 łyżka wody). Dodaj dodatki, jeśli chcesz.
- Piecz przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Zdejmij z blachy na stojak do studzenia.
Uwagi
Do tego przepisu możesz również użyć mąki chlebowej.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- Precyzyjna kuchenna waga spożywcza do pieczenia i gotowania
- Silpat Nonstick Baking Mat, zestaw 2 szt.
- Hamilton Beach Maszyna do pieczenia chleba
Informacje żywieniowe:
Plon:8 Wielkość porcji:1 bajgielIlość na porcję: Kalorie:211Tłuszczcałkowity:1gTłuszcznasycony:0gTłuszcz trans: 0gTłuszcznienasycony:0gCholesterol:0mgSód:400mgWęglowodany:44gFiber:2gSugar:3gProtein:6g © Sally Kategoria:Śniadanie