Rozjaśniony cytrynowo-migdałowy sernik z tofu
Prawie zapomniałam, że w ten weekend jest Wielkanoc! Czy ktoś jeszcze?
Życie, praca i rodzicielstwo w moim domu 24/7 w nowych realiach COVID-19 sprawiło, że mój mózg stał się mięsisty. Każdego ranka czuję się tak, jakbym przeżywała ten sam dzień w kółko. Trochę jak w klasycznym filmie "Dzień świstaka" z 1993 roku. Mam nadzieję, że to mnie nie zestarzało!
Dobrze, że jest Wielkanoc i sernik... dokładnie cytrynowy sernik migdałowy z tofu!
Wielkanoc to bardzo znaczące święto dla naszej rodziny. Chodzenie do kościoła jest kluczową częścią tego, jak również rodzinne obiady po obu stronach naszej rodziny, farbowanie jajek wielkanocnych ze specjalną wspaniałą ciocią i polowanie na jajka na farmie moich rodziców.
W tym roku, w ramach społecznego dystansu, będzie to wyglądało inaczej. Skrajnie inaczej.
Staram się postrzegać "inny" jako dobrą rzecz, a nie jako rzecz negatywną. Mój mięsisty mózg szybko przechodzi w tryb "to śmierdzi", zamiast dostrzegać dobre owoce, które mogą zaoferować wolniejsze wakacje. Ta zmiana sposobu myślenia jest dla mnie ważna i nadal nad nią pracuję.
Jedno jest pewne, mniej osób przy wielkanocnym stole oznacza więcej resztek sernika!
Nieczęsto robię sernik. Nie jestem pewna dlaczego, bo jest on całkiem pyszny! Jestem pewna, że to dlatego, że postrzegam go jako czasochłonny proces. Cała eskapada z pieczeniem sernika w kąpieli wodnej to dla mnie zbyt wiele!
Kiedy więc wpadłam na pomysł tego sernika, powiedziałam sobie, że musi być prosty do złożenia i upieczenia, bo inaczej ja (i reszta z Was) nie będziemy zainteresowani. Teraz jest wystarczająco dużo stresu, więc ostatnią rzeczą, o którą musisz się martwić jest to, czy Twój sernik nie ma pęknięcia!
Ten przepis przenosi prostotę na nowy poziom. Jest wręcz śmiesznie prosty!
Skorupa jest skromne połączenie 4 składników - surowe migdały, płatki owsiane, cukier i olej kokosowy. Zmiksuj je razem w robocie kuchennym i gotowe.
Głównym aktorem w nadzieniu jest jedwabiste tofu, a serek śmietankowy i jogurt grecki grają role drugoplanowe. Nie zapomnij o muzykach - soku i skórce z cytryny oraz ekstrakcie migdałowym - bez nich nie byłoby tego przedstawienia! Wrzuć je do robota kuchennego, razem z kilkoma innymi składnikami i voila! Masz nominację do Oscara!
Słowo do mądrych na temat aromatu: Użyj świeżego, a nie fałszywego soku z cytryny, ten ostatni, który ma tendencję do bycia znacznie silniejszym i kwaśnym.
Ten cytrynowo-migdałowy sernik z tofu to świetny sposób na zapoznanie członków swojej rodziny z tofu. Nadzienie jest kremowe i gładkie jak jedwab. Tofu jest również doskonałym źródłem białka i wapnia (jeśli tofu zostało wzbogacone w wapń - wystarczy sprawdzić etykietę żywieniową) i nie jest prawie tak ciężkie jak tradycyjny sernik.
Nie bój się eksperymentować z polewą. Ja posypałam go bitą śmietaną i kandyzowanymi skórkami cytryny Marthy Stewart, ale myślę, że smakowałby również niesamowicie, gdybyś posmarowała go sosem jagodowym lub malinowym dżemem chia z dodatkiem kandyzowanych migdałów! Możliwości są nieskończone!
Jeśli dasz ten przepis strzał w ten weekend, nie zapomnij zrobić zdjęcie i śledzić i tag mnie na Instagramie tutaj, więc mogę zobaczyć swoje dzieło!
Oto nadzieja, że słońce wyjdzie trochę więcej w weekend wielkanocny niż w ciągu ostatnich kilku dni ... Musiałam długo czekać, aż słońce wyjrzy zza chmur, aby zrobić te zdjęcia w moim studiu fotograficznym (aka salonie)! Ha!
Życzę wszystkim błogosławionego weekendu!