Dieta samuraja
O diecie samuraja mówi się ostatnio bardzo często. Wyrażane są na ten temat różne opinie. Przyjrzyjmy się zaletom i pułapkom diety samurajów.
Najpierw musisz dowiedzieć się, jakie różnice ma ten system żywieniowy od innych diet i jakie są jego cechy. Dieta samurajów zawiera kilka różnych programów dietetycznych. Nazwa diety sugeruje błędny wniosek co do celu tej diety. Możesz pomyśleć, że jest przeznaczona specjalnie dla odważnych ludzi. Wiele osób, które nie miały „wybitnej” sylwetki i próbowały diety samurajskiej było zadowolonych z osiągniętych efektów. Główną ideą diety samurajów jest to, że nie możesz jeść wszystkiego, ale musisz spróbować wszystkiego po trochu. Szczerze mówiąc, jest to bardzo wygodne. Podobnie jak wszystkie diety, dieta samurajów ma podstawowe zasady, jeśli ich przestrzegasz, możesz łatwo osiągnąć pożądany efekt.
1. Wielkość porcji do każdego posiłku powinna mieścić się w dłoni.
2. Nigdy się nie przejadaj.
3. Chodź codziennie na spacery, są bardzo zdrowe.
4. Dieta samurajów to styl życia.
5. Uwzględnij różnorodne produkty w swojej diecie. Prawdziwi samuraje przez tydzień jedli 100 rodzajów jedzenia.
6. Używaj bulionów zamiast sosów i gotuj jak najmniej potraw.
7. Zawsze pamiętaj, że jedzenie powinno zadowolić nie tylko twój żołądek, ale także oczy, dlatego ozdabiaj swoje jedzenie.
8. Jeśli nie można odmówić sobie słodyczy, wypieki powinny być wykonane z mąki ryżowej.
Taka dieta to powszechny sposób na zrzucenie dodatkowych kilogramów. Minus 15 kilogramów w dwa tygodnie. Brzmi jak niezbyt dobra reklama cudownych tabletek odchudzających. Jednak dieta Japończyków, ze względu na wysoką zawartość białka i niewielką ilość węglowodanów, naprawdę przyczynia się do szybkiego spalania tkanki tłuszczowej. Zaletą diety jest to, że nie trzeba obliczać liczby spożytych kalorii i łączyć dozwolonych pokarmów w posiłki. Dieta japońska zakłada ścisłe przestrzeganie opracowanego menu, które jest przeznaczone na 14 dni. Podajmy przykładowe menu
Dzień 1
Śniadanie: czarna kawa.
Obiad: 2 jajka na twardo, 200 g gotowanej kapusty + 1 łyżeczka oleju roślinnego, 200 ml soku pomidorowego.
Kolacja: 200 g gotowanego lub pieczonego morszczuka.
Dzień 2
Śniadanie: 20 g chleba żytniego, czarna kawa.
Obiad: 200 g gotowanego mintaja, 150 g gotowanej kapusty + 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Kolacja: 100 g gotowanej wołowiny, 200 ml kefiru (2,5% tłuszczu).
Dzień 3
Śniadanie: 20 g chleba żytniego, czarna kawa.
Obiad: 1 średnia cukinia smażona na oleju roślinnym.
Kolacja: 200 g gotowanej wołowiny, 2 jajka na twardo, 150 g świeżej kapusty + 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Dzień 4
Śniadanie: 1 świeża marchewka, czarna kawa.
Obiad: 200 g gotowanego mintaja, 200 ml soku pomidorowego.
Kolacja: 200 g dowolnego owocu.
5 dzień
Śniadanie: 1 świeża marchewka, sok z jednej cytryny (można rozcieńczyć wodą).
Obiad: 200 g gotowanego morszczuka, 200 ml soku pomidorowego.
Kolacja: 200 g dowolnego owocu.
6 dzień
Śniadanie: czarna kawa.
Obiad: 300 g gotowanej piersi z kurczaka, 200 g sałatki (świeża kapusta + marchewka + 1 łyżeczka oleju roślinnego).
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 świeża marchewka.
Dzień 7
Śniadanie: zielona herbata.
Obiad: 200 g gotowanej wołowiny, 2 jabłka.
Kolacja: dowolna z poprzednich opcji, z wyjątkiem trzeciego dnia.
Dzień 8
Śniadanie: czarna kawa.
Obiad: 300 g gotowanej piersi z kurczaka, 150 g sałatki (kapusta + marchewka + 1 łyżeczka oleju roślinnego).
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 świeża marchewka + 1 łyżeczka oleju roślinnego.
9 dzień
Śniadanie: 1 świeża marchewka, sok z jednej cytryny.
Obiad: 200 g gotowanego morszczuka, 200 ml soku pomidorowego.
Kolacja: 200 g dowolnego owocu.
10 dzień
Śniadanie: czarna kawa.
Obiad: 50 g twardego sera, 100 g startej marchwi + 1 łyżeczka oleju roślinnego, 1 jajko na twardo.
Kolacja: 200 g dowolnego owocu.
11 dzień
Śniadanie: 20 g chleba żytniego, czarna kawa.
Obiad: 1 średnia cukinia smażona na oleju roślinnym.
Kolacja: 200 g gotowanej wołowiny, 2 jajka na twardo, 150 g świeżej kapusty + 1 łyżeczka oleju roślinnego.
12 dzień
Śniadanie: 20 g chleba żytniego, czarna kawa.
Obiad: 200 g gotowanego mintaja, 150 g świeżej kapusty + 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Kolacja: 100 g gotowanej wołowiny, 200 ml kefiru.
13 dzień
Śniadanie: czarna kawa.
Obiad: 2 jajka na twardo, 200 g gotowanej kapusty + 1 łyżeczka oleju roślinnego, 200 ml soku pomidorowego.
Kolacja: 200 g gotowanego lub pieczonego mintaja + 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Skuteczna dieta
Dzień 14
Śniadanie: czarna kawa.
Obiad: 200 g gotowanego lub pieczonego morszczuka, 150 g świeżej kapusty + 1 łyżeczka oliwy.
Kolacja: 200 g gotowanej wołowiny, 200 ml kefiru.