Świąteczny łosoś w galaretce cytrynowej
Naszą kolejną propozycją jest dietetyczny łosoś który zanurzony zostanie w cytrynowej galaretce. Tak podana ryba dosłownie rozpuszcza się w ustach. Dodatek cytrynowy jest zaś przysłowiowym dopełniaczem, który sprawia, że smak łososia jest niepowtarzalny.
Składniki (na jedną porcję):
- 2 duże filety z łososia
- 2 cytryny – 3 plasterki cytryny na jeden kawałek łososia
- natka pietruszki
- sól
Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe
- szczytpta soli
Najpierw musimy rozpuścić galaretkę w wodzie. Oczywiście dodajemy o pół szklanki mniej niż jest to zapisane na opakowaniu. Do galaretki należy dodać też szczyptę soli. Potem całość musi się schłodzić. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Pamiętajmy, aby włączyć nagrzewanie góra – dół. Same filety należy umyć, a następnie osuszyć oraz pociąć na dowolne kawałki. Jednocześnie te powinniśmy naciąć, tak aby nie przeciąć jednak mięsa ryby. Teraz możemy pokroić natkę pietruszki oraz cytrynę. Natkę kroimy bardzo drobno, a cytrynę w półksiężyce. Te umieszczamy w wykonanych wcześniej nacięciach w łososia. Ostatecznie rybę posypujemy solą. Tak przygotowany kawałek łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią. Pieczemy rybę przez dwadzieścia minut. Kiedy będzie gotowy, to umieszczamy go w półmisku i zalewamy galaretką.
Właściwości łososia
Już w średniowieczu łosoś był popularny na wybrzeżach Europy, Szkocji i Australii. Jest zbierany latem, suszony i wędzony na zimę. Łosoś żyje na wybrzeżach Północnego Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Zazwyczaj łososie wylęgają się w słodkiej wodzie, migrują do oceanu, a następnie wracają do słodkiej wody w celu złożenia ikry. Mięso tej ryby jest uważane za przysmak, ale jest dość przystępne. Łosoś to duża ryba z delikatnym mięsem. Łosoś ma bardzo miękki i delikatny smak. Mięso może mieć kolor od pomarańczowego do jaskrawoczerwonego, w zależności od środowiska, diety i innych czynników.
Z łososia można przygotować wiele pysznych i zdrowych potraw, od prostych po egzotyczne. Łososia można piec, smażyć, dusić, gotować. Oryginalne świąteczne potrawy przygotowywane są z łososia, wcześniej marynowanego z ziołami i przyprawami. Na przykład filety z łososia można upiec z krewetkami i warzywami w cieście francuskim.
Aby zachować naturalny smak ryby, najlepiej gotować, piec lub dusić z warzywami i ziołami. Łososia można grillować i podawać z różnymi sosami. Łosoś dobrze komponuje się ze słodko-kwaśnymi, pikantnymi, a nawet słodkimi sosami owocowymi. Łososia dodaje się do zup i bulionów. Ponadto z łososia można przygotować ogromną liczbę sałatek. Na przykład sałatka z pomidorów, ogórków, cebuli, jajek i łososia z puszki. Ogólnie istnieje wiele przepisów na sałatki z łososiem w puszce. Można go łączyć z serem, świeżymi warzywami, oliwkami, jajami, roślinami strączkowymi.
Można też smażyć mięso łososia. Oryginalny okaże się łosoś smażony w musztardzie z ziołami. Łososia można piec w piekarniku w folii z sokiem z cytryny i ziołami. Ta ryba dobrze komponuje się z ziemniakami, makaronem i warzywami. Łosoś jest często solony. Łosoś lekko solony dodaje się do sałatek, przygotowuje się z niego bułki i sushi lub podaje jako przekąskę. Solony łosoś dobrze komponuje się z masłem, często przyrządza się z niego kanapki.
Mięso łososia jest bogate w witaminy B1, PP, a także potas, fosfor, chrom. Kwas fosforowy bierze udział w budowie wielu enzymów (fosfatazy) - głównych silników reakcji chemicznych w komórkach. Tkanka naszego szkieletu składa się z soli fosforanowych. Łosoś jest korzystny dla zdrowia skóry i błon śluzowych, układu nerwowego i pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi, jest przeciwutleniaczem.