5 przepisów przyjaznych diabetykom, które warto wypróbować
Indie szybko stają się światową stolicą cukrzycy - według danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (International Diabetes Federation) 69,1 miliona zachorowań to druga co do wielkości liczba na świecie. Utrzymanie cukrzycy pod kontrolą jest niezbędne do prowadzenia długiego i zdrowego życia. Odpowiednia dieta i przepisy kulinarne dla diabetyków odgrywają niezwykle ważną rolę w utrzymaniu poziomu cukru we krwi pod kontrolą.
Diabetycy muszą włączyć do swojej diety wiele produktów o niskim indeksie glikemicznym - takich, które prowadzą do stałego wzrostu poziomu glukozy we krwi i łagodnego wzrostu insuliny. Wybieraj pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii oraz wysokiej zawartości błonnika i białka. Kluczem jest umiar; jedz wszystko w umiarkowanych ilościach i staraj się włączać do swojej diety dużo warzyw, aby zwiększyć zawartość błonnika. Błonnik spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu, zapobiegając skokom poziomu cukru we krwi, które pogarszają kontrolę cukru i powodują uczucie głodu.
Posiłki typu low-carb i low-sugar nie muszą być nudne. Wypróbuj pięć poniższych przepisów, a przekonasz się o tym.
Pikantne naleśniki
Składniki
½ szklanki płatków owsianych
½ filiżanki atta
½ filiżanki twarogu
¼ łyżeczki sody
1 drobno posiekana cebula
1 łyżka drobno posiekanej kapusty
1 łyżka posiekanej cukinii
łyżka posiekanych liści kolendry
Sól i pieprz do smaku
Metoda
- Zmiel płatki owsiane, dodaj atta, twaróg, sodę oczyszczoną, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj. Dodaj cebulę, marchew i cukinię do mieszanki. W razie potrzeby, wlej trochę wody, aby poprawić konsystencję. Uformuj naleśniki na nieprzywierającej tawie. Podawać na gorąco.
Hariyali Dosa
Składniki
1/2 filiżanki łamanej pszenicy (dalia)
1/4 filiżanki zielonego moong dal
2 łyżki masoor dal
2 łyżki urad dal
1 łyżka nasion meti
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
szczypta asafoetidy (hing)
1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżka pasty z imbiru i zielonego chilli
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
1 łyżka drobno posiekanych liści curry
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanych liści kopru
Sól do smaku
2 łyżki oleju do gotowania
Metoda
- Połącz połamaną pszenicę, zieloną kaszę moong dal, kaszę masoor dal, urad dal i nasiona kozieradki w głębokiej misce i namocz w wodzie przez 2 godziny. Dobrze odsączyć. Wymieszać w mikserze wraz z około ¾ szklanki wody do uzyskania gruboziarnistej mieszanki. Przenieść mieszankę do głębokiej miski, dodać cebulę, asafoetidę, pastę imbirowo-zieloną chili, kolendrę, kurkumę w proszku, liście curry i sól i dobrze wymieszać.Rozgrzać nieprzywierającą tawa (griddle), posypać odrobiną wody i wytrzeć delikatnie za pomocą muślinowej szmatki.Wlać na tawa i zrobić dosa, kładąc kilka kropel oleju i gotować na średnim ogniu, aż adai zmieni kolor na złotobrązowy z obu stron. Podawać na gorąco z miętą lub chutney pomidorowy.
Niskokaloryczne Au Gratin
Składniki
Dla niskokalorycznego białego sosu (robi około 1 filiżanki)
1 1/2 filiżanki posiekany kalafior lub butelka gourd
1 łyżka masła
1 łyżka atty
1 filiżanka niskotłuszczowego mleka
Sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki
2 filiżanki posiekanych i ugotowanych mieszanych warzyw (marchew, brokuły, groszek i fasolka szparagowa)
Sól i pieprz, do smaku
Na polewę
2 łyżki startego niskotłuszczowego sera paneer
Pół kostki sera, startego
Sposób przygotowania
Dla niskokalorycznego białego sosu
- Połącz kalafior i 2 szklanki wody w głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką i gotuj na średnim ogniu przez 8 do 10 minut lub do momentu, aż kalafior stanie się miękki. Zmiksuj go w mikserze na gładkie purée. Odstawić na bok.Rozgrzać masło w szerokiej nieprzywierającej patelni, dodać mąkę pszenną i smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund.Dodać mleko, dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 1 do 2 minut, ciągle mieszając za pomocą trzepaczki, aż nie będzie grudek.Dodać purée z kalafiora, dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 1 minutę, ciągle mieszając.Dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Odstawić na bok.
Ułóż danie
- Dodaj niskokaloryczny biały sos, dobrze wymieszaj. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia i posypać serem paneer i serem na wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°c (400°F) przez 10 minut. Podawać na gorąco.
Wrapy z Besan Methi
Na ciasto
½ szklanki atta
½ szklanki besanu
2 łyżki liści meti posiekane
¼ łyżeczki haldi
1 łyżka twarogu
1 łyżka oleju
Sól, do smaku
Na nadzienie
½ szklanki pasków czerwonej, żółtej i zielonej papryki
1 łyżka kiełków fasoli
½ cebuli pokrojonej w plasterki
Sól do smaku
¼ łyżeczki chilli w proszku
¼ łyżeczki chaat masala
1 łyżka Dhania Pudina Chutney
Metoda
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, tworząc zwartą kulę. Odstawić na pół godziny, podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować na okrągły placek roti. Rozgrzać tawę i smażyć roti z obu stron przez minutę, aż się upiecze. Odstawić na bok. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia oprócz chutney. Rozsmarować chutney na roti, dodać nadzienie i zwinąć w rulon.
Kulfi owocowe
Składniki
1 litr niskotłuszczowego mleka
2 łyżki paneeru
1 łyżka elaichi w proszku
szczypta szafranu
Filiżanka mieszanych owoców (jabłko, papaja, gruszka, pomarańcza drobno posiekane)
Sposób przygotowania
- Podgrzej mleko na dużej patelni, aż zredukuje się do połowy. Dodaj pokruszony paneer, elaichi i szafran i gotuj przez 2 minuty do uzyskania gęstej konsystencji. Całkowicie ostudź. Dodaj owoce i przelej do foremek do zamrożenia. Odformuj i ciesz się swoim kulfi bez cukru.
Cukrzyca nie oznacza, że musisz rezygnować z ulubionych potraw. Pozwól, aby nasz dietetyk podpowiedział Ci, jak możesz je zmodyfikować i włączyć do swojej diety.
Bądź fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj