• 6 października 2024

5 przepisów przyjaznych diabetykom, które warto wypróbować

Indie szybko stają się światową stolicą cukrzycy - według danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (International Diabetes Federation) 69,1 miliona zachorowań to druga co do wielkości liczba na świecie. Utrzymanie cukrzycy pod kontrolą jest niezbędne do prowadzenia długiego i zdrowego życia. Odpowiednia dieta i przepisy kulinarne dla diabetyków odgrywają niezwykle ważną rolę w utrzymaniu poziomu cukru we krwi pod kontrolą.

Diabetycy muszą włączyć do swojej diety wiele produktów o niskim indeksie glikemicznym - takich, które prowadzą do stałego wzrostu poziomu glukozy we krwi i łagodnego wzrostu insuliny. Wybieraj pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii oraz wysokiej zawartości błonnika i białka. Kluczem jest umiar; jedz wszystko w umiarkowanych ilościach i staraj się włączać do swojej diety dużo warzyw, aby zwiększyć zawartość błonnika. Błonnik spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu, zapobiegając skokom poziomu cukru we krwi, które pogarszają kontrolę cukru i powodują uczucie głodu.

Posiłki typu low-carb i low-sugar nie muszą być nudne. Wypróbuj pięć poniższych przepisów, a przekonasz się o tym.

Pikantne naleśniki

Składniki

½ szklanki płatków owsianych

½ filiżanki atta

½ filiżanki twarogu

¼ łyżeczki sody

1 drobno posiekana cebula

1 łyżka drobno posiekanej kapusty

1 łyżka posiekanej cukinii

łyżka posiekanych liści kolendry

Sól i pieprz do smaku

Metoda

    Zmiel płatki owsiane, dodaj atta, twaróg, sodę oczyszczoną, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj. Dodaj cebulę, marchew i cukinię do mieszanki. W razie potrzeby, wlej trochę wody, aby poprawić konsystencję. Uformuj naleśniki na nieprzywierającej tawie. Podawać na gorąco.

Hariyali Dosa

Składniki

1/2 filiżanki łamanej pszenicy (dalia)

1/4 filiżanki zielonego moong dal

2 łyżki masoor dal

2 łyżki urad dal

1 łyżka nasion meti

1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli

szczypta asafoetidy (hing)

1/4 łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżka pasty z imbiru i zielonego chilli

1 łyżka drobno posiekanej kolendry

1 łyżka drobno posiekanych liści curry

1 łyżka posiekanej zielonej cebulki

1 łyżka posiekanej kolendry

1 łyżka posiekanych liści kopru

Sól do smaku

2 łyżki oleju do gotowania

Metoda

    Połącz połamaną pszenicę, zieloną kaszę moong dal, kaszę masoor dal, urad dal i nasiona kozieradki w głębokiej misce i namocz w wodzie przez 2 godziny. Dobrze odsączyć. Wymieszać w mikserze wraz z około ¾ szklanki wody do uzyskania gruboziarnistej mieszanki. Przenieść mieszankę do głębokiej miski, dodać cebulę, asafoetidę, pastę imbirowo-zieloną chili, kolendrę, kurkumę w proszku, liście curry i sól i dobrze wymieszać.Rozgrzać nieprzywierającą tawa (griddle), posypać odrobiną wody i wytrzeć delikatnie za pomocą muślinowej szmatki.Wlać na tawa i zrobić dosa, kładąc kilka kropel oleju i gotować na średnim ogniu, aż adai zmieni kolor na złotobrązowy z obu stron. Podawać na gorąco z miętą lub chutney pomidorowy.

Niskokaloryczne Au Gratin

Składniki

Dla niskokalorycznego białego sosu (robi około 1 filiżanki)

1 1/2 filiżanki posiekany kalafior lub butelka gourd

1 łyżka masła

1 łyżka atty

1 filiżanka niskotłuszczowego mleka

Sól i pieprz do smaku

Pozostałe składniki

2 filiżanki posiekanych i ugotowanych mieszanych warzyw (marchew, brokuły, groszek i fasolka szparagowa)

Sól i pieprz, do smaku

Na polewę

2 łyżki startego niskotłuszczowego sera paneer

Pół kostki sera, startego

Sposób przygotowania

Dla niskokalorycznego białego sosu

    Połącz kalafior i 2 szklanki wody w głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką i gotuj na średnim ogniu przez 8 do 10 minut lub do momentu, aż kalafior stanie się miękki. Zmiksuj go w mikserze na gładkie purée. Odstawić na bok.Rozgrzać masło w szerokiej nieprzywierającej patelni, dodać mąkę pszenną i smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund.Dodać mleko, dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 1 do 2 minut, ciągle mieszając za pomocą trzepaczki, aż nie będzie grudek.Dodać purée z kalafiora, dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 1 minutę, ciągle mieszając.Dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Odstawić na bok.

Ułóż danie

    Dodaj niskokaloryczny biały sos, dobrze wymieszaj. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia i posypać serem paneer i serem na wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°c (400°F) przez 10 minut. Podawać na gorąco.

Wrapy z Besan Methi

Na ciasto

½ szklanki atta

½ szklanki besanu

2 łyżki liści meti posiekane

¼ łyżeczki haldi

1 łyżka twarogu

1 łyżka oleju

Sól, do smaku

Na nadzienie

½ szklanki pasków czerwonej, żółtej i zielonej papryki

1 łyżka kiełków fasoli

½ cebuli pokrojonej w plasterki

Sól do smaku

¼ łyżeczki chilli w proszku

¼ łyżeczki chaat masala

1 łyżka Dhania Pudina Chutney

Metoda

    Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, tworząc zwartą kulę. Odstawić na pół godziny, podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować na okrągły placek roti. Rozgrzać tawę i smażyć roti z obu stron przez minutę, aż się upiecze. Odstawić na bok. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia oprócz chutney. Rozsmarować chutney na roti, dodać nadzienie i zwinąć w rulon.

Kulfi owocowe

Składniki

1 litr niskotłuszczowego mleka

2 łyżki paneeru

1 łyżka elaichi w proszku

szczypta szafranu

Filiżanka mieszanych owoców (jabłko, papaja, gruszka, pomarańcza drobno posiekane)

Sposób przygotowania

    Podgrzej mleko na dużej patelni, aż zredukuje się do połowy. Dodaj pokruszony paneer, elaichi i szafran i gotuj przez 2 minuty do uzyskania gęstej konsystencji. Całkowicie ostudź. Dodaj owoce i przelej do foremek do zamrożenia. Odformuj i ciesz się swoim kulfi bez cukru.

Cukrzyca nie oznacza, że musisz rezygnować z ulubionych potraw. Pozwól, aby nasz dietetyk podpowiedział Ci, jak możesz je zmodyfikować i włączyć do swojej diety.

Bądź fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tags: cukier we krwikalorieprzepisy dla diabetykówprzepisy przyjazne dla diabetykówdietybłonnik i białkoMiędzynarodowa Federacja Diabetologicznaniska kalorycznośćniska zawartość węglowodanówodżywianie

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować