Rabarbarowy jabłkowy krupnik
Mam obsesję na punkcie owocowych chipsów... ten rabarbarowy chips jabłkowy jest moją najnowszą obsesją. Chodzi mi o to, czego nie można nie lubić w chrupkach? Wrzucasz trochę owoców na dno patelni z kilkoma ziołami ze spiżarni na polewę i voila! Masz swój pyszny deser!
Jak tylko wiosna uderza i rabarbar jest w sezonie, jest on przeznaczony na moją patelnię do chrupania. To pierwszy z wielu wiosenno-letnich owoców, z których można szybko i łatwo zrobić pyszny deser. (Ok ... więc technicznie rzecz biorąc rabarbar jest warzywem, ale nazwijmy go po prostu owocem dla uproszczenia, jeśli to zadziała? Jestem całkiem pewna, że niezbyt wiele osób chciałoby jeść warzywne chipsy)!
Jednym z wyzwań związanych z przepisami na rabarbarowe chrupki jest to, że mają one dużo dodanego cukru. Chociaż nie jestem przeciwniczką cukru (w rzeczywistości niektórzy z Was powinni przestać go ograniczać), uważam, że możemy zmniejszyć jego ilość w niektórych deserach bez uszczerbku dla smaku.
Co więc zrobiłam z przepisami na rabarbarowe chrupki z rodzinnego domu mojej mamy?
Eksperymentowałam w kuchni! Pokombinowałam i wymyśliłam rabarbarowe chrupki z mniejszą ilością dodanego cukru; przepis, który nie przytłacza smaku rabarbaru cukrem, ale ma go wystarczająco dużo, aby pozbawić go cierpkości. Jednym ze sposobów, w jaki udało mi się to osiągnąć, było wymieszanie jabłek z rabarbarem. Ich naturalna słodycz pomogła osłodzić chrupki.
Nic dziwnego, że istnieje wiele truskawkowo-rabarbarowych przepisów na chrupki, które pojawiają się w wyszukiwarce "rabarbarowy przepis". Dodają one uroczą naturalną słodycz (i wspaniały czerwony kolor) do przepisu na rabarbar. Jedyny problem z truskawkowym rabarbarowym chipsem jest taki, że często lokalne truskawki nie są w sezonie tak wcześnie jak rabarbar! (Sprawdź tutaj, aby uzyskać przewodnik po dostępności lokalnych owoców/warzyw w Ontario). Jabłka są lokalnym, ekonomicznym i smacznym rozwiązaniem.
P.S. Nie zapomnij, że ten placek można łatwo przygotować jako bezglutenowy i bez nabiału, stosując kilka prostych zamienników (opisanych poniżej). Jeśli masz sporą ilość rabarbaru do wykorzystania, koniecznie spróbuj tych bezmlecznych rabarbarowych babeczek jagodowych! Są one ulubionym daniem całej rodziny w naszym domu.
Zanim pozwolę Ci odejść, mam jeszcze jedną szybką sugestię! Spróbuj podać ten placek (lub jakikolwiek inny placek!) w miseczce z hojnym łykiem preferowanego przez Ciebie mleka! Moja mama podawała je w ten sposób moim siostrom i mnie, kiedy dorastałam. To najwyższy komfort! Zdjęcie nie zostało jednak zrobione. Okazuje się, że miska z chrupkami w kąpieli mlecznej nie jest zbyt godna Pinteresta! Ha! ????