Tort makowy z kremem ajerkoniakowym
W tym wpisie chce wam się pochwalić przepisem na chyba najsmaczniejszy na świecie tort, którego podstawą jest mak oraz krem jajeczny zwany również ajerkoniakiem. Kto choć raz spróbował tego wyśmienitego tortu, wie, że ma smak rozpływający się w ustach. Ten makowy tort o wilgotnej konsystencji tworzymy na bazie budyniu, a dokładnie kremu z niego zrobionego oraz biszkoptów. Dodatkiem jest serek mascarpone oraz właśnie ajerkoniak. W ten sposób powstaje ten doskonały tort.
Najpierw skompletujmy wszystkie składniki.
Biszkopt makowy:
- 400g maku mielonego
- 350g cukru
- 200g miękkiego masła
- 10 jajek
- 3 czubate łyżki miodu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Natomiast aby stworzyć krem ajerkoniakowy będziemy potrzebować dodatkowo
- 300ml mleka
- 300ml ajerkoniaku
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 500g sera mascarpone
Teraz możemy przystąpić do robienia tortu. Najpierw zajmiemy się biszkoptem makowym. Weźmy masło, miód oraz żółtka i dokładnie je razem rozetrzyjmy. Następnie zajmiemy się białkiem, które musimy ubić tak, aby uzyskana masa miała sztywną konsystencję. Gdy będzie puszysta, to musimy dodać do niej mak. Ten powinien być oczywiście w formie sypkiej. Po dodaniu wszystko razem ucieramy. Do ucieranej masy dodajemy białko i delikatnie wszystko razem mieszamy. Ostatecznie musimy dorzucić jeszcze bułkę tartą oraz oczywiście proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników. Masa musi być jednolita i zwarta. Dopiero wtedy przekładamy wszystko do tortownicy. Ta powinna mieć średnicę dwudziestu sześciu centymetrów. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze stu osiemdziesięciu stopniu przez czterdzieści, maksymalnie czterdzieści pięć minut. Pod koniec pieczenia w okolicach trzydziestej piątej minuty należy przeprowadzić tak zwany test suchego patyka. Jeśli ciasto jest już gotowe, to wyjmujemy je z pieca i zostawiamy w tortownicy do ostygnięcia.
Teraz przyszedł czas, aby zrobić krem. Na pierwszy rzut idą żółtka. Te ucieramy wraz z cukrem, aż uzyskamy puszystą – stałą masę. Następnie należy dodać obu rodzajów mąki. Na tym etapie najkorzystniejszym rozwiązaniem jest zmiksowanie wszystkich składników, tak aby połączyły się ze sobą. I znowu, musimy pamiętać że masa powinna być możliwie najbardziej jednolita. Kolejnym krokiem jest zagotowanie mleka. Do niego dodajemy ajerkoniaku. Bardzo ważne !!! Mleko należy po zagotowaniu zdjąć z ognia. Dopiero wtedy dodajemy ajerkoniaku oraz masę jajeczną. Wszystko mieszamy – najlepiej za pomocą elektrycznego miksera, tak długo aż powstanie imponująca kremowa konsystencja. Dopiero teraz możemy całość z powrotem postawić na ogień. Podczas podgrzewania nieustannie mieszamy masę, aż uzyskamy swoisty gęsty budyń.
Przyszedł czas, aby ubić serek Mascarpone na puszystą masę. Kiedy już to uczynimy, to do niego możemy dodać wcześniej chłodny budyń. Ten najlepiej jest schłodzić w lodówce. Dzięki temu proces przygotowania tortu będzie szybszy. Następnie przyszedł czas na ostudzony biszkopt makowy. Musimy go przekroić na trzy części. Dzięki temu będziemy mogli porcje biszkoptu przełożyć kremem. Pozostaje nam jedynie udekorować tort. Do tej czynności wykorzystamy migdały w płatkach, a także czekoladową czy cukrową posypkę. Tutaj wszystko już zależy od naszych indywidualnych chęci oraz potrzeb. Ostatecznie tort należy umieścić w lodówce. Stężeje i stanie się łatwiejszy do krojenia. Z lodówki wyjmujemy tort na dziesięć minut przed podaniem gościom.