Paszteciki z grzybami
W Polsce tradycje świąt noworocznych, a zwłaszcza Bożego Narodzenia, są pieczołowicie pielęgnowane i honorowane. Jedną z tych tradycji są pierogi czy ciasta, które przygotowuje się w Wigilię, kiedy gromadzimy się przy stole z rodzinę i licznymi krewnymi. Dlatego w tym wpisie podam wam wyjątkowy, a jednocześnie prosty przepis na paszteciki z grzybami.
Proponujemy wypiekanie w piecu pasztecików bożonarodzeniowych z grzybami z ciasta biszkoptowego na mleku, jajkach i maśle. Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia, możemy wypełnić cały dom niezrównanymi zapachami. Przyprawy to zapowiedź pysznego deseru, a zapach dzikich grzybów to znak, że czekają na smakowe przysmaki. Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały dodatek do świątecznego stołu. Są idealne dla osób, które mają ochotę na pyszną przekąskę. Skutecznie rozbudza apetyt wszystkich przy stole. Są doskonałym dodatkiem do świątecznego menu. Po schłodzeniu cały czas są pyszne, więc bez obaw można je układać na talerzach podczas świątecznych przyjęć. Wypieki z ciasta francuskiego w Wigilię znacznie skracają czas spędzony w kuchni, ale świetnie sprawdzają się również z ciastem drożdżowym. Do nadzienia polecamy świeże grzyby. Jeśli masz problem ze znalezieniem ich w sklepach, możesz użyć zamrożonych.
Na ciasto:
- mąka - 2 filiżanki
- świeże drożdże - 30 g
- mleko - 4 łyżki. łyżki
- roztopione masło - 3 łyżki.
- jajka - 2 szt.
- cukier - 2 łyżeczki
- sól - ½ łyżeczki
Do nadzienia:
- grzyby suszone - 300 g
- olej roślinny - 2 łyżki.
- masło - 2 łyżki.
- cebula - 2 szt.
- posiekana pietruszka - 1-2 łyżki. (opcjonalnie)
- sól czosnkowa - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Dodatkowo:
- olej roślinny do smarowania blachy do pieczenia - 2 łyżki.
- jajko do natłuszczania ciast - 1 szt.
- kminek do posypania - około 1 łyżka. (opcjonalnie)
Przygotowanie pasztecików świątecznych z grzybami
1. W dużej misce zetrzyj świeże drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Ciasto dobrze wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu do fermentacji i wyrośnięcia.
2. Następnie należy dodać jajka, roztopione ciepłe masło i szczyptę soli. Wsypując trochę pozostałej przesianej mąki, ugniatamy gładkie, jednorodne ciasto. Ugniataj do miękkości, tak aby nie było lepkie.
3. Grudkę ciasta przykryj ręcznikiem w misce i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na jedną godzinę. W międzyczasie zacznij przygotowywać nadzienie.
4. Suszone grzyby moczyć przez noc. Następnie opłucz je, gotuj do miękkości i pokrój na małe kawałki. Nie wylewaj bulionu grzybowego, przyda się do zrobienia zupy lub barszczu.
5. Umieść pokrojone w kostkę grzyby na patelni z podgrzaną mieszanką warzyw i masła i smaż do odparowania płynu.
6. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę lub drobne piórka.
7. Na patelnię z pieczarkami włożyć cebulę i smażyć, aż wilgoć wyparuje, a cebula będzie miękka. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zdejmij z ognia. Potem możesz jeszcze dodać posiekaną natkę pietruszki.
8. Rozwałkować wyrośnięte ciasto na cienką warstwą, szklanką wyciąć kółka. Ponownie użyj okrawków do wałkowania i wycinania okręgów, aby zmaksymalizować korzyść z ciasta.
9. Na każde kółko nałożyć około 1 łyżeczki nadzienia i mocno ścisnąć brzegi ciasta, tworząc placki w kształcie półksiężyca. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 170 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i przykryj papierem do pieczenia.
10. Ułóż placki na przygotowanej blasze do pieczenia w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj lekko ubitym jajkiem. Na wierzchu można posypać nasionami kminku, chociaż nie jest to konieczne.
11. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku i piecz przez 15-20 minut na złoty kolor. Paszteciki z kapustą i grzybami można je podawać z barszczem lub jako samodzielną przekąskę.