• 5 czerwca 2023

Jak zrobić zdrowe, domowe skórki owocowe (nie potrzeba dehydratora!)

Zapomnij o tych w pudełkach z fałszywymi barwnikami i sztucznymi aromatami. Oto jak zrobić w domu zdrową, domową skórę owocową z prawdziwych owoców (bez konieczności użycia dehydratora!).

Czy kiedykolwiek patrząc na zapakowany produkt spożywczy zastanawiałeś się: Czy mógłbym zrobić to sam?

Ja tak, całkiem często. Jednym z takich produktów były roladki owocowe.

Ucieszyłam się więc, gdy dowiedziałam się, że mogę je zrobić całkiem łatwo - wystarczy blacha, piekarnik i kilka godzin. To satysfakcjonujące, że mogę dać moim dzieciom smakołyk, który jest o wiele smaczniejszy niż ten z pudełka i faktycznie zawiera prawdziwe owoce, bez dodatku olejów, syntetycznych barwników spożywczych czy sztucznych aromatów.

Poznaj moje przepisy na zdrowe, domowe skóry owocowe:

Domowa skóra owocowa z dzikich jagód

Domowa brzoskwiniowa skóra owocowa

Domowej roboty winogronowa skóra owocowa

Domowa skóra owocowa z jabłek z cynamonem

Domowej roboty truskawkowa skóra owocowa

Przez lata eksperymentowałam z różnymi rodzajami owoców i nauczyłam się wiele o tym, co działa, a co nie. Dostałam również informacje zwrotne od czytelników, którzy również próbowali swoich sił w tej dziedzinie, niektórzy z powodzeniem, a niektórzy nie za bardzo.

Jak zrobić domowej roboty skórki owocowe w piekarniku

Użyj maty do pieczenia Silpat.

Niektórzy twierdzą, że można zrobić skórę z owoców na papierze pergaminowym, podczas gdy inni twierdzą, że jest to lepki bałagan. Jedna kobieta powiedziała mi, że używa folii aluminiowej pokrytej sprayem do pieczenia. Jedna biedna czytelniczka upiekła swoją skórę na papierze woskowanym, czego, jak możecie sobie wyobrazić, później żałowała. Od początku zawsze używałam maty do pieczenia Silpat i zawsze mi się to udawało. Jeśli jeszcze nie masz Silpat, warto w nią zainwestować. Będzie służyć przez lata i znajdziesz dla niej wiele zastosowań (jak na przykład pieczenie tych łatwych domowych bajgli).

Rozprowadź masę tak równomiernie, jak to tylko możliwe.

Twoje skórki owocowe mają największe szanse dobrze wypaść, jeśli mieszanka jest równomiernie rozłożona na blasze, więc jedna część nie będzie chrupiąca, podczas gdy inna pozostanie lepka. Ja używam szpatułki do rozprowadzenia masy owocowej. Następnie, trzymając blachę po obu stronach, uderzam nią kilka razy o blat dla porządku. Pamiętaj, że skóra będzie schnąć do środka: Krawędzie wyschną jako pierwsze, środek jako ostatni. Jak zrobić domowe roladki owocowe (z prawdziwymi owocami!)

Click To Tweet

Bądź cierpliwy (ale sprawdzaj często).

Moje skóry zazwyczaj pieką się około 3-4 godzin na najniższym ustawieniu mojego piekarnika 170 stopni F (ale wszystkie piekarniki są inne, więc używaj tego tylko jako wskazówek). Po pierwszej godzinie zazwyczaj zaczynam sprawdzać co 30 minut, lekko dotykając skóry. Będziesz wiedzieć, że jest gotowa, kiedy nadal jest lekko lepka, ale nie spływa na palec. Może to zająć dużo czasu (słyszałam od niektórych czytelników, że w ich piekarnikach jest to bliżej 4-5 godzin), więc jest to zdecydowanie projekt na dzień, kiedy trzymasz się w domu.

Czy można zrobić domową skórę owocową bez cukru?

Moje przepisy wymagają przecierów ze świeżych owoców, a ponieważ lubię pozwalać owocom błyszczeć ich naturalnym smakiem, nie używam zbyt wiele cukru. W niektórych moich przepisach mogę dodać odrobinę miodu lub cukru, ale nie ma problemu z całkowitym ich pominięciem. Mój przepis na skórki owocowe z winogron zawiera tylko jeden składnik (winogrona!). Nie przecedzam również mieszanki owoców po przecedzeniu. Choć niektóre przepisy to sugerują, ja lubię wiedzieć, że skórka zawiera całe puree owocowe (wyjątek: puree z jeżyn, które ma dużo chrupiących pestek, najlepiej odcedzić).

Jak przechowywać domowej roboty skórki owocowe?

Skórki owocowe domowej roboty należy umieścić w szczelnym pojemniku lub torebce z zamknięciem strunowym. Według National Center for Home Preservation, domowej roboty skórki owocowe wytrzymają miesiąc w temperaturze pokojowej. Można również szczelnie zawinąć rolki z domowej roboty skórą owocową i zamrozić je na okres do roku.

Czy domowej roboty skórki owocowe są zdrowe?

Twoje dziecko dostaje prawdziwe puree owocowe, co jest dużym postępem w porównaniu do tych w pudełkach. Ale ja nadal uważam skórki owocowe, nawet te domowej roboty, za smakołyk. Przywierają one do zębów tak samo jak lepkie cukierki, więc idealnie jest, jeśli dziecko może umyć zęby zaraz po ich zjedzeniu (lub przynajmniej przepłukać wodą lub schrupać kilka jabłek lub marchewek, aby naturalnie zmyć pozostałości).

Jeśli robiłeś już domowe skórki owocowe, jakie są TWOJE najlepsze wskazówki? Chętnie je usłyszę!

Ta strona zawiera linki afiliacyjne Amazon. Jeśli kupisz produkt za pośrednictwem tych linków, Twój koszt będzie taki sam, ale otrzymam niewielką prowizję, aby pomóc w kosztach operacyjnych tego bloga. Dzięki za wsparcie!

Share :

Może Cię zainteresować

Jak zrobić popcorn na kuchence

Skocz do przepisuNic nie dorównapopcornowi z kuchenki! Oto prosta i niezawodna metoda przyrządzania popcornu na...

Naturalnie kolorowy lukier

Czy dekorowanie cukrowych ciasteczek to dla Ciebie świąteczna tradycja? Jeśli chciałabyś użyć naturalnych...