Szarlotka z orzechami
Z pewnością każda gospodyni domowa ma ulubiony przepis na szarlotkę i najprawdopodobniej zna ich więcej niż jeden. Trudno się dziwić, ponieważ z jabłkami ciasta zawsze okazują się pachnące i smaczne. Zwracam uwagę na przepis na moją ulubioną szarlotkę z orzechami i cytryną. Soczysty i miękki w środku i kruchy, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Piękny i apetyczny, potrafi ozdobić świąteczny stół. Składniki na szarlotkę Dawn:
• Mąka pszenna / Mąka - 200 g
• Cukier - 200 g
• Jajko kurze - 3 sztuki
• Jabłko (280-300 g) - 2 sztuki
• Cytryna (sok i skórka) - 1/2 szt
• Orzechy włoskie - 150 g
• Soda (bez slajdu) - 1 łyżeczka.
• Proszek do pieczenia (bez szkiełka) - 1 łyżeczka.
• Sól - 1 szczypta.
• Olej roślinny (do smarowania formy) - 1 łyżka. l.
Wartość odżywcza i energetyczne:
• 2991,1 kcal białka
• 63,7 g tłuszcz
• 125,4 g węglowodany
Przepis „Dawn” szarlotka z orzechami
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, włożyć do filiżanki i od razu polać sokiem z cytryny (sok z połowy cytryny). Na ciasto warto wziąć jabłka z soczystych, twardych, kwaśnych odmian. Waga jest podana dla owoców już obranych. Jabłka przykryć cukrem, wymieszać, zamknąć filiżankę folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Orzechy włoskie piec kilka minut na suchej patelni. Zmiel niezbyt drobno (w cieście należy wyczuć kawałki orzechów). Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać do niej orzechy, wymieszać. Po godzinie wyjmij jabłka z lodówki (już wpuściły dużo soku, a prawie cały cukier się rozpuścił) i dodaj do nich żółtka, wymieszaj. Jabłka włożyć do mieszanki z mąki orzechowej, dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Pamiętaj, że jest to dość ciężka, lepka masa. Białka ubić z solą. W trzech lub czterech dawkach wprowadź białka do masy mąki jabłkowej. Mieszać łopatką, delikatnie, ale dokładnie, od dołu do góry. Przykryj spód naczynia do pieczenia (średnica 20 cm) papierem do pieczenia, spód i boki naczynia nasmaruj olejem roślinnym. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 * C przez 40-45 minut (kierując się cechami swojego piekarnika, każdy piekarnik piecze po swojemu). Po 25-30 minutach, jeśli ciasto jest zbyt zaczerwienione, przykryj je folią. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Gotowe ciasto ostudzić w formie przez 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy, połóż na ruszcie i całkowicie ostudź. Udekoruj według uznania: posyp cukrem pudrem, startą czekoladą lub orzechami. Polałem ciasto cytrynowym lukrem.
Szarlotka Bułgarska
Pomimo tego, że deser jest wypieczony, nie musimy przygotowywać ciasta w klasycznym tego słowa znaczeniu. Po ugotowaniu nie będziesz musiał zmywać tony naczyń z ciasta, nie musisz niczego ugniatać rękami i ubijać mikserem. Dla tych, którzy nie lubią bawić się ciastem, ten przepis na ciasto to prawdziwe odkrycie. Gospodyni nie musi nawet wyjmować miksera. Trudno w to uwierzyć, ale aby zrobić podstawę ciasta - ciasto, wystarczy wymieszać suche składniki. Ze względu na dużą liczbę jabłek uzyskuje się dużo soczystego nadzienia. Słodycz ciasta można regulować ilością cukru według uznania. Ogólnie ciasto okazuje się dość lekkie, niezwykłe, interesujące. Suszone owoce i orzechy są niezbędne nie tylko do dekoracji, ale także uzupełniają smak deseru. Mąka, kasza manna i cukier to główne składniki wytrawnego ciasta. Czas formowania ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut, a pieczenie około 45 minut. Do gotowania weź naczynie do pieczenia z wysokimi bokami, które należy wypełnić papierem do pieczenia lub nasmarować olejem i posypać kaszą manną (mąką).