• 6 października 2024

Makowiec zawijany

 

Makowiec, czyli bułka makowa, to jeden z najpopularniejszych polskich deserów, który obowiązkowo musi pojawić się na świętach.

To jeden z ulubionych polskich deserów. Bułka drożdżowa z nadzieniem makowym. Oprócz maku do nadzienia dodaje się miód, olej, rodzynki i orzechy włoskie. Okazuje się, że jest bardzo smaczny, a każdy fan tego deseru zgodzi się, że im więcej nadzienia, tym lepiej. Makowiec to bez wątpienia najbardziej polski ze wszystkich polskich wypieków. Niezależnie od ilości nadzienia Makovets to tradycyjna polska potrawa i pozycja obowiązkowa w wielkanocnym i bożonarodzeniowym menu. Zwyczaj ten jest prawdopodobnie związany z apokryficzną chrześcijańską legendą, że mak wyrósł tam, gdzie spadały krople krwi ukrzyżowanego Chrystusa. Jednak mak był symbolicznie kojarzony z wyobrażeniami o życiu pozagrobowym w czasach przedchrześcijańskich: Słowianie wierzyli, że ta roślina pozwala przekroczyć granicę między życiem a śmiercią. Używali nawet maku do przygotowywania posiłków dla zmarłych, o których wierzono, że mogą odwiedzać żywych.

Fascynuje nas polski przedświąteczny gwar i tradycje związane z tym świętem. Mimo że Wigilia jest tylko jednym dniem, to w pierwszy, drugi i trzeci dzień świąt wszyscy spacerują, bawią się, odwiedzają się nawzajem. Gotują dużo jedzenia i pieczą jeszcze więcej wypieków. Dom zawsze pachnie cudownymi świątecznymi, wyjątkowymi wypiekami, których receptury przekazywane są z rąk do rąk, udoskonalane, kobiety planują menu z miesięcznym wyprzedzeniem, kupują artykuły spożywcze i rozpoczynają pieczenie na tygodnie przed świętami. Jedną z tych potraw jest właśnie makowiec, na który podajemy tutaj nasz wyjątkowy przepis:

1 makowiec o średnicy 28 cm

Składniki

• 750 gramów mleka

• 450 gramów maku

• 5 jajek

• 100 gramów masła o temperaturze pokojowej

• 400 ml oleju słonecznikowego

• 500 gram mąki

• 30 gramów posiekanych orzechów włoskich

• 30 gramów posiekanych migdałów

• 3 jabłka obrać, grubo zetrzeć

• 100 gramów rodzynek

• 2 łyżki stołowe krakersów

• 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropli esencji migdałowej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek do pieczenia)

• 2 łyżki stołowe posiekanej skórka pomarańczowa

• 300 gramów cukru

Mak zalej mlekiem i zagotuj na małym ogniu. Zdjąć z ognia, ostudzić całkowicie i odcedzić. Rozgrzej piekarnik do 180 ᵒС. Oddziel żółtka od białek. Białka ubić na twardą masę. Ubij masło i olej roślinny na gładką masę z żółtkami, miodem i cukrem. Dodaj miód, jabłka, mąkę i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Dodać ubite białka. Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Strząśnij nadmiar mąki i wlej mak do formy. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut do miękkości. Wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna wyschnąć. Powierzchnia ciasta pęknie, ale tak powinno być. Wyjąć makowiec i lekko ostudzić w foremce. Przeciągnij nożem po ścianach formy, ostrożnie oddzielając ciasto, wyjmij je z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Rozpuść czekoladę. Dodaj olej i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Ostudzony makowiec obficie posyp czekoladą. Udekoruj do smaku. Makowiec możesz też dodatkowo ozdobić. Tutaj jedynie wyobraźnia jest granicą. Pamiętaj jednak aby nie przesadzić. Makowiec zawijany sam w sobie jest bardzo słodki. Jeśli dodasz dodatkowe źródła cukru, może być wręcz niejadalny dla osób, które nie przepadają za słodkościami. Dlatego wiele tu zależy od gustów twojej rodziny i przyjaciół – osób, które spędzą z tobą, wyjątkową i słodką oraz tradycyjną wigilię.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

Jak zrobić popcorn na kuchence

Skocz do przepisuNic nie dorównapopcornowi z kuchenki! Oto prosta i niezawodna metoda przyrządzania popcornu na...

Naturalnie kolorowy lukier

Czy dekorowanie cukrowych ciasteczek to dla Ciebie świąteczna tradycja? Jeśli chciałabyś użyć naturalnych...