Duszona czerwona kapusta z sokiem z pomarańczy
W ostatnim czasie kuchnia domowa została zdominowana przez jasne i kolorowe warzywa - biologicznych krewnych naszych tradycyjnych warzyw z zestawu barszczowego. Coraz częściej do koszyka wkładamy brokuły, bataty, dynię, szparagi, kalafior czy czerwoną kapustę. Im szersze badania dietetyków w tym kierunku, tym zdrowsze przepisy pojawiają się w naszym menu.
Dziś proponujemy wam przepis na duszoną czerwoną kapustę z fioletowego spektrum różnorodnych warzyw. Niebiesko-fioletowe barwy kapusty to zasługa substancji takich jak antocyjany i resweratrol, które działają przeciwzapalnie na cały organizm, są przydatne w cukrzycy, w walce ze starzeniem się, nowotworami i chorobą Alzheimera. To arystokratyczna wersja gotowania tego „chłopskiego”, prostego i bardzo zdrowego warzywa. Taka duszona czerwona kapusta może być podana nawet na najbardziej uroczystym posiłku. Bardzo dobrze podkreśla smaki pieczonej gęsi, kaczki i wieprzowiny.
Składniki:
• czerwona kapusta 0,5 kg
• pomarańcz 2 szt.
• zielony groszek 150 g
• jagody jałowca 5-7 szt.
• olej roślinny 2-3 łyżki
• woda 3 łyżki
• cukier do smaku
• sól do smaku
• czarny pieprz do smaku
Etap gotowania
Przygotujmy składniki na duszoną kapustę z sokiem pomarańczowym. Kapustę czerwoną należy pokroić w cienkie paski oraz włożyć do kociołka / głębokiej patelni, na której będzie się dusić. Rozgrzej olej na patelni. Naczynia przykrywamy pokrywką, podgrzewamy przez 2-3 minuty, mieszamy.
Następnie wlej wodę, dodaj jagody jałowca, ponownie przykryj. Duś, mieszając czerwoną kapustę co 7-8 minut, aż zmięknie. Całkowity czas duszenia wynosi 20-25 minut.
Podczas gdy kapusta gotuje się i dusi pod pokrywką, przygotuj sok z miąższu z pomarańczy, usuwając białe elementy. Możesz włożyć plastry uwolnione z folii do niszczarki i zmielić na stałą pomarańczową masę. Lub możesz po prostu zrobić sok pomarańczowy zgodnie z przepisem, ale w żadnym wypadku nie bierz soków zakupionych w sklepie. Niestety dodatków cukru jest tam bardzo dużo, co zepsuje całą potrawę.
Po 20 minutach zdejmij pokrywkę, wlej sok pomarańczowy do kapusty, sól i pieprz według własnego uznania, a także łyżkę deserową cukru, jeśli twoje pomarańcze są kwaśne. Dodaj świeży zielony groszek (nie musisz go najpierw rozmrażać).
Nadal gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, teraz bez przykrycia pokrywką, tak aby doszło do odparowania pozostałego płynu z kapusty i grochu.
Czerwona kapusta z pomarańczą gotowa! Świetny dodatek do pieczonej kaczki , gęsiny czy żeber wieprzowych. Taka kapusta może też być podawana samodzielnie.
Istnieje też wersja świąteczna czerwonej kapusty. Jest to szczególnie popularna potrawa w USA.
Składniki
• 1 duża czerwona kapusta (około 1kg / 2lb 4 uncje)
• 25g masła
• 2 czerwone cebule, drobno posiekane
• drobno starta skórka i sok z 1 pomarańczy
• 1 laska cynamonu
• porto 150 ml
• 1 łyżka octu z czerwonego wina
Wykonanie
Zdejmij zewnętrzne liście kapusty, a następnie pokrój na ćwiartki i pokrój rdzeń. Użyj ostrego noża lub nasadki do krojenia robota kuchennego, aby cienko pokroić kapustę.
Rozgrzej masło w dużym rondlu, następnie wrzuć cebulę i delikatnie smaż, aż zmięknie, około 5 minut. Dodaj skórkę pomarańczową na patelnię wraz z laską cynamonu, a następnie gotuj jeszcze przez 1 minutę. Dodaj posiekaną kapustę, a następnie polej porto, octem winnym, sokiem pomarańczowym i 150 ml wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień na wolnym ogniu, przykryj patelnię i gotuj przez 45 minut-1 godzinę, aż kapusta zmięknie.
Możesz zrobić kapustę do 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić do 1 miesiąca. Dodaj trochę wody przed podgrzaniem w rondlu lub kuchence mikrofalowej. Jeśli wolisz słodszy smak, spróbuj dodać 1 łyżkę brązowego cukru lub 1 łyżkę galaretki z czerwonej porzeczki.