• 6 października 2024

Niebieski sernik na zimno

 

Przygotujemy serniki na zimno o godnej pozazdroszczenia konsystencji. Wiem, że wiele osób kocha je bardziej niż klasyczne. Uwielbiam w nich prostotę. Jest kilka podstawowych składników, a resztę pozostawiamy naszej wyobraźni. Wybierając motyw na nowy sernik, nagle zdałem sobie sprawę, że nie mam klasyki - owocowo-jagodowej. Od razu narodziło się gotowe rozwiązanie - mango i borówka. Ich smaki są bardzo wyraźne. Wszystko to w pięknej oprawie ulubionych ciasteczek. Wewnątrz znajdują się dwie warstwy nadzienia o bardzo jasnych smakach i różnej mocy. Nie bez powodu mam jagody - jagoda jest smaczna, aromatyczna. Aby wyciągnąć z niej jak najwięcej smaku – należy je zmiażdżyć. Z kolei mango daje przyjemny, delikatny smak. Doskonale się ze sobą komponują, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Konsystencja sernika jest fantastyczna. Jest delikatna, doskonale zachowuje swój kształt.

Zmiel 40 całych ciasteczek Oreo w blenderze. Może to też być każde kruche ciasteczko, które lubisz. Następnie dodaj trochę mleka. Na efekt ma wpływ zawartość tłuszczu w mleku, mielenie i ciastka. Powinieneś mieć lepką masę, z której możesz stworzyć spód sernika. Przyklej dwa metalowe pierścienie 18 cm taśmą. Włóż do środka folię octanową 130 mikronów o wysokości 10 cm. Jej końce można również przykleić taśmą, jeśli folia uparcie się zwija. Owiń tablicę folią spożywczą.

Teraz starannie i równomiernie ułóż boki i spód. Zacznij od boków, przyklej do elementów bazowych i rozprowadź. Zwróć szczególną uwagę na dolne rogi, muszą być idealne. Do wszystkiego potrzeba ci będzie

• Żelatyna - 23 g

• Mleko - 75 g

• Cukier - 100 g

• Pasta waniliowa - 5 g

• Śmietana 33% - 240 g

• Ser śmietankowy - 550 g

• Przecier z jagód - 300 g

• Przecier z mango - 100 g

Podczas gdy baza stwardnieje, możesz samodzielnie przygotować nadzienie. Namocz żelatynę w lodowatej wodzie. Wlej mleko (75 g) do rondla, dodaj cukier (100 g). Postaw rondel na kuchence i zagotuj mleko. Na koniec dodaj pastę waniliową (5 g) lub naturalny ekstrakt waniliowy (15 g). Podczas podgrzewania mleka ubij gęstą śmietanę (240 g), aż będzie miękka. Jeśli używasz jagód, podgrzej je trochę w kuchence mikrofalowej i ubij blenderem. Gdy mleko się zagotuje, wyjmij je z pieca i dodaj wyciśniętą żelatynę. Wlej gorącą mieszankę do miski twarogu i twarogu (550 g, na przykład Hochland lub według własnego uznania). Zważ miskę. Ubij mieszaninę mikserem, aż będzie gładka. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj silikonową szpatułką. Podziel uzyskaną masę przez 3/4 i 1/4. Pamiętaj, że zważyliśmy miskę. Do jednego puree należy dodać jagody (300 g), a do drugiego przecier z mango (100 g). Użyj szpatułki, aby wygładzić masy. Wlej do bazy nadzienie jagodowe. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 10 minut, aby wzmocnić wierzch. Zwróć uwagę, że wypełnienie znajduje się 1 cm od góry. To jest miejsce na drugie wypełnienie. Gdy wierzch będzie lekko chrupiący, wlej nadzienie mango. Wstaw do lodówki na 8 godzin. Następnie delikatnie przełóż sernik z pierścieniami na talerz. Następnie zdejmij pierścienie i folię octanową. Udekoruj świeżymi jagodami. Aby pewniej przylegały do sernika, posmaruj górną krawędź neutralną glazurą. Gotowy sernik można zamrażać przez 3 tygodnie. Lepiej nie przechowywać go w lodówce dłużej niż 3 dni pod pokrywką. Taki sernik fantastycznie sprawdzi się zwłaszcza w sezonach wiosennych oraz letnich. Stanowi przepyszny deser, który można podać na podwieczorek lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli go odpowiednio udekorujesz, to może też ci służyć jako ekstrawagancki, modny i nowoczesny tort urodzinowy.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

Jak zrobić popcorn na kuchence

Skocz do przepisuNic nie dorównapopcornowi z kuchenki! Oto prosta i niezawodna metoda przyrządzania popcornu na...

Naturalnie kolorowy lukier

Czy dekorowanie cukrowych ciasteczek to dla Ciebie świąteczna tradycja? Jeśli chciałabyś użyć naturalnych...