Trójkolorowy sernik czekoladowy
Wyobraź sobie sernik z gorzką czekoladą, likierem wiśniowym zwieńczony dużą ilością lekko zżelowanych błyszczących wiśni. Połączenie jest fantastyczne!
Sernik Czekoladowy z Wiśnią Żelową
- ciasteczka z kawałkami czekolady 200 g
- roztopione masło 65 g
- Nadzienie:
- twaróg 900 g
- gorzka czekolada 225 g
- śmietana 270 ml
- jajko 4 szt.
- cukier 150 g
- sól 1 łyżeczka
- likier wiśniowy 4 łyżki
nadzienie wiśniowe:
- mrożone wiśnie 600-800 g
- cukier 2 łyżki
- skrobia kukurydziana 3 łyżki
Przepis
Krok 1
Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasteczka zmiel na okruchy, dodaj roztopione masło, wymieszaj. Ułożyć w odpinaną formę pokrytą pergaminem, ubić od spodu. Piec 10 minut, wyjąć z piekarnika i odstawić. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej w trybie „rozmrażania” razem z likierem. Wymieszać.
Krok 2
W robocie kuchennym wymieszaj ser z cukrem i solą, aż będzie gładki. Użyj dyszy do łopatki, a nie trzepaczki (aby do nadzienia nie dostawało się powietrze, wystarczy dobrze wymieszać składniki). Bez wyłączania dodawać pojedynczo jajka, następnie śmietanę, a na końcu czekoladę, za każdym razem uzyskując pełną kombinację składników
Krok 3
Formę owinąć folią, wylać nadzienie na podstawę, spłaszczyć. Umieść w innej większej formie z wysokimi bokami. Wlej wrzącą wodę do dużej foremki tak, aby sięgała połowy boku foremki na wysokość.
Krok 4
Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godzinę. Krawędzie ciasta powinny się chwytać, a środek nadal powinien być miękki. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik przynajmniej 1 godzinę do ostygnięcia. Można bardzo ostrożnie przeciągnąć cienkim nożem między bok a ciasto, aby powierzchnia nie pękała przy ostygnięciu (powierzchnia chłodząca lekko się kurczy, a jeśli sernik jest smażony wzdłuż boku, nadzienie się rozciągnie i może pęknąć). Następnie wyjmij i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem delikatnie przeciągnij długim, wąskim nożem wzdłuż krawędzi patelni i otwórz sernik.
Krok 5
Warstwa wiśni: mrożone lub rozmrożone wiśnie gotować z cukrem na małym ogniu przez 10-15 minut. Wlej trochę soku do szklanki, dobrze ostudź, dodaj do soku skrobię i zamieszaj. Dodaj roztwór skrobi do gorącej wiśni, wymieszaj, zdejmij z ognia, a następnie pozwól masie ostygnąć i się ustabilizować. Masa staje się lśniąca, lekka jak galaretka. Masę rozsmarować na powierzchni sernika, ostudzić całkowicie.
Krok 6
Krojenie - wszystkie serniki kroimy w ten sam sposób. Nóż podgrzewamy pod strumieniem wrzącej wody, wycieramy do sucha i szybko wykonujemy jedno nacięcie. Ponownie we wrzącej wodzie wytrzyj - drugie cięcie. W przeciwnym razie nie można uzyskać równych stron sernika.
Uwaga dla gospodyń
Jak obliczyć liczbę składników, jeśli chcesz zrobić ciasto o średnicy większej lub mniejszej niż podana w przepisie? Musisz znaleźć współczynnik (K), o który musisz zwiększyć lub zmniejszyć ilość każdego składnika. Oblicza się go według wzoru: K = (D1 * D1) / (D2 * D2), gdzie D1 to średnica większego kształtu, D2 to średnica mniejszego kształtu). Na przykład z formy 20 cm można obliczyć ilość składników dla formy 26 cm: K = (26 * 26) / (20 * 20) = 1,69. Oznacza to, że zwiększysz ilość każdego składnika o 1,69 razy. Dla formy 16 cm: K = (20 * 20) / (16 * 16) = 1,56, czyli Zmniejszysz ilość każdego składnika o 1,56 razy. Możesz też obliczyć składniki potrzebne dla okrągłych form. Najpierw musisz obliczyć powierzchnię formularza zgodnie z recepturą za pomocą wzoru: S = 0,25 * 3,14 * (D * D), gdzie D to średnica formy. Na przykład, zgodnie z recepturą, znasz składniki na okrągły kształt 22 cm, a chcesz je zastosować na kwadratowy kształt 24. Jaki jest czynnik zwiększający ilość składników dla danego kwadratowego kształtu? Okrągły obszar kształtu: S = 0,25 * 3,14 * 22 * 22 = 380. Obszar twojego kwadratowego kształtu: S = 24 * 24 = 576. ... Współczynnik, o który należy zwiększyć ilość każdego składnika dla kwadratowego kształtu: K = 576/380 = 1,52.