• 6 października 2024

Pasta z suszonych pomidorów i kaparów

 

Pasta z suszonych pomidorów z dodatkiem kaparów może być doskonałym dodatkiem do kanapek, grzanek czy też nawet chipsów. Wszystko zależy tutaj od naszej pomysłowości oraz indywidualnych potrzeb. Pasta jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Jest z pewnością lepszym rozwiązaniem jako dip, niż inne podobne pasty, które jednak są niezwykle tuczące i po prostu niezdrowe. W tym wpisie pokażemy wam jak zrobić pastę z rukolą oraz z grzankami.

Pasta z suszonymi pomidorami oraz kaparami jest w naszej kuchni od bardzo dawna i zawsze jak ją przygotowuje, to znika dosłownie w oczach. Najważniejszym krokiem jest odpowiedni dobór składników. Wybieramy te suszone pomidory, które mają lekko słodkawy posmak. Oczywiście powinny być obtoczone w dobrej jakości oliwie. Kapary są nam tutaj potrzebne jako wzmacniacz smaku. Podkręcą smak samych pomidorów oraz wyostrzą ich smak. Co więcej, samej pasty już po zrobieniu nie trzeba doprawiać. Wynika to z faktu, że będziemy ją po prostu blendować. Dzięki temu wszystkie składniki błyskawicznie się połączą, a ich smaki przenikną między nimi. Jestem pewna, że wcześnie nie próbowaliście pasty z tego przepisu. I jestem też pewna, że jej smak przypadnie wam do gustu. Zwłaszcza że jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Wszystko, co musicie zrobić to połączyć odpowiednie składniki i zabrać się za ich blendowanie.

Pasta z suszonch pomidorów i kaparów

Składniki:

• słoik pomidorów z kaparami w oleju

• rukola

• świeżo zmielony pieprz

• masło + sól

• pieczywo – dowolne, ale najlepiej smakuje z pieczywem chrupkim.

Wykonanie:

Na początek przygotujmy najbardziej pracochłonną część – grzanki. Pieczywo kroimy na kromki o dowolnej grubości. Tu wszystko zależy od naszego indywidualnego gustu. Pamiętajmy jednak, że zbyt grube kromki sprawią, że pasta nie będzie smakowo „obecna”. Kromki należy posmarować masłem lub margaryną. Potem musimy je posypać solą. Nie może być jej za dużo, bo pomidory same w sobie mają nieco soli. Grzanki wkładamy na dosłownie kilka minut do piekarnika. Mają być chrupkie, a masło powinno się lekko rozpuścić. Jednak nie wkładaj ich do ciepłego piekarnika zbyt wcześnie. Najpierw przygotuj samą pastę.

Przygotowanie pasty jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ani wcześniejszego przygotowania. Kapary oraz suszone pomidory przekładamy do odpowiedniego naczynia, w którym będzie je blendować. Pamiętajmy, aby kapary dodać wraz z zalewą. Jeśli z niej zrezygnujemy, to musimy dodać olej wraz z podanymi w składnikach przyprawami. Całość blendujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą pastę. Nie powinna mieć ona żadnych grudek. Teraz przychodzi czas na nasze grzanki. Wkładamy pajdy chleba do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy gorące i na nie nakładamy naszą pastę. Dodatkowo ozdabiamy ją rukolą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pozostaje nam już tylko konsumpcja.

Pastę możemy wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale też jako przekąskę do piwa. Takie grzanki mogą też być znakomitym wstępem do eleganckiej kolacji jako przystawka. Jej zastosowanie jest naprawdę szerokie. Innym sposobem wykorzystania pasty jest potraktowanie jej jako dip. W takim przypadku pasta powinna zostać nieco schłodzona przed podaniem. Dobrym pomysłem jest też pozostawienie pasty na jedną noc w lodówce. Musi być jednak ona zabezpieczona tak, aby nie przesiąknąć smakami innych potraw, które znajdują się w środku. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że poszczególne smaki – pomidorów, kaparów, soli oraz zalewy czy oleju się „przegryzą”.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

Jak zrobić popcorn na kuchence

Skocz do przepisuNic nie dorównapopcornowi z kuchenki! Oto prosta i niezawodna metoda przyrządzania popcornu na...

Naturalnie kolorowy lukier

Czy dekorowanie cukrowych ciasteczek to dla Ciebie świąteczna tradycja? Jeśli chciałabyś użyć naturalnych...